Licem u lice (1963)

Licem u lice (Originalni naziv)

drama politički

Jedan od prvih jugoslavenskih filmova koji progovara o nepravilnostima ondašnjeg društva

 
Režija: Branko Bauer
Scenarij: Bogdan Jovanović
Uloge: Ilija Džuvalekovski, Vladimir Popović, Husein Čokić, Milan Srdoč, ...

Filmografija

Uz K. Golika vjerojatno ponajbolji redatelj u povijesti hrvatske kinematografije B. Bauer (Tri Ane, Martin u oblacima, Samo ljudi) nemalo je iznenadio ondašnju kritiku snimivši 1963. politički angažiranu dramu "Licem u lice", jedan od prvih filmova koji je progovorio o nepravilnostima u ondašnjem društvu. Neki su ga kritičari pozdravili kao prijeloman film bivše kinematografije i svojevrsnog preteču kasnijeg crnoga vala. Film je potvrdio Bauera kao autora koji se suvereno snalazi u svim žanrovima i temama.

Partijski sastanak jednog građevinskog poduzeća. Prisutni moraju raspraviti o slučaju radnika Miluna (H. Čokić) koji se pobunio protiv nekih sumnjivih odluka direktora (I. Džuvalekovski), inače svog nekadašnjeg ratnog suborca. Sastanak je iniciran anonimnim pismom koje je stiglo u komitet u kojemu se upozorava na loše stanje u kolektivu i osobito pogoršane međuljudske odnose, kao i nepravilnosti u diobi društvenih stanova. Rasprava na sastanku potraje do kasno u noć, kada direktor počinje razmišljati o podnošenju ostavke, uvidjevši da njegova riječ ne može biti posljednja...

Na filmskom festivalu u Puli nagrađen je Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Branko Bauer Zlatnom arenom za režiju, a film je uz to osvojio i nagradu publike Jelen.


Komentari (3)

Foto