Gospa (1995)

GOSPA (Originalni naziv)

drama

Navodno ukazanje Bogorodice u selu Međugorje 1981. god. izazove revolt tadašnje vlasti

 
Režija: Jakov Sedlar
Scenarij: Barry Morrow, Ivan Aralica, Paul Gronseth
Uloge: Martin Sheen, Michael York, Morgan Fairchild, George Coe, Frank Finlay, ...

Filmografija

Film "Gospa" (1995) redatelja Jakova Sedlara (Četverored) dojmljiva je drama koja otkriva dramatičnu istinitu priču iz 1981. godine, kada se u selu Međugorje navodno ukazala Bogorodica i zaokupila pažnju cijele tadašnje javnosti. Kult, koji je usprkos nepriznanju do danas zaživio, a Međugorje postalo hodočasničko mjesto poput Lourdesa ili Fatime, i dalje je misterij, a činjenica da je tamošnje svećenstvo bilo žestoko napadnuto od strane jugoslavenskih vlasti dodatno je učvrstilo famu vezanu za nj.

Maleno hercegovačko selo Međugorje 1981. godine. Šestoro djece govori svećenicima da im se svaki dan ukazuje Majka Božja prenoseći im poruke mira i vjere. Iako u početku sumnjičavi, svećenici predvođeni fra Jozom Zovkom (M. Sheen) saslušaju djecu i povjeruju. Vijest o ukazanjima ubrzo se proširi cijelom okolicom, te vjernici počinju svakodnevno obilaziti mjesto ukazanja, brdašce blizu crkvenog posjeda. Nagla velika vjerska okupljanja ne sviđaju se pripadnicima lokalne vlasti, u službi tadašnje komunističke Jugoslavije, koji u tome vide raspirivanje nacionalizma i otpora prema režimu. Tako nešto dužni su spriječiti, stoga vjernici moraju biti rastjerani, a svećenici u najmanju ruku dobro ukoreni da ne nastave širiti protudržavnu propagandu...

Film, koji se uglavnom drži autentične priče, unatoč raskošnoj produkciji i zavidnom glumačkom popisu (kojega predvode M. Sheen i M. York) kritika nije baš pozitivno ocijenila.


Komentari (0)

Foto