Prosjaci i sinovi (1971)

PROSJACI I SINOVI (Originalni naziv)

drama

Zgode i nezgode obitelji prosjaka, galantara i torbara koji se bore za opstanak u Imotskoj krajini

 
Režija: Antun Vrdoljak
Scenarij: Ivan Raos
Uloge: Fabijan Šovagović, Milan Srdoč, Špiro Guberina, Zvonimr Lepetić, ...

Filmografija

Predratna Imotska krajina, poznata po regrutaciji brojne i osebujne vojske prosjaka, galantara i torbara, poslužila je književniku Ivanu Raosu za scenarij podijeljen u 13 epizoda, prema kojem je Antun Vrdoljak režirao televizijsku seriju "Prosjaci i sinovi".

U središtu je radnje potomstvo divendide Prpe, na čelu s Kikašom, koji i nakon sloma Austro-Ugarske monarhije nastavlja tradicionalni prosjački zanat svoga roda, zarađujući kruh svagdašnji ne lopatom i rukama, nego s ramena, jer o ramenu visi neuništiva i nasljedna prosjačka torba. Kako vrijeme odmiče, tako se i zanat koji nastavlja Kikašov unuk Matan prilagođuje novim mogućnostima i prilikama. Bježeći od golog kamena i sirotinje, koja je sudbina toga kraja, Matan postupno obogaćuje tradiciju novim oblicima zarade s ramena. Što dovitljivošću, a što prijevarom, širi svoju vojsku i plijen da bi uoči rata krenuo i u osvajanje novih tržišta, razmilivši se sa svojim torbama po srednjoj Europi.

Izbijanje Drugog svjetskog rata ne može, naravno, čovjeku Matanova kova poremetiti poslove. On će samo još jednom prilagoditi prilikama svoj zanat. Čak i za onog kratkog i prislilnog predaha, koji će ga na neko vrijeme prikovati za tlo neutralne Švicarske, Matan neće sjediti prekriženih ruku. Švercat će ljudima, iznenađujući i samog sebe, jer po prvi put neće u tome tražiti neku korist. Završetak rata traži od Matana novo prilagođavanje. Sve se mijenja, osim Matanove "struke". Ostarjelog Matana i dalje draži nadmetanje s njegovom dragom i vjekovječnom "pulicijom" koja ga cijelog života ganja, a nikako da ga uhvati. Bez protivnika koji bi mu bio ravan, Matanu nema ni života, ni veselja. Kao što je djed imao svog Škilju, a s kojim se cijeloga života nosio, tako i Matan ima svoju "puliciju" s kojom će se nositi sve do kraja.

Serijom "Prosjaci i sinovi" defilira niz šarolikih i osebujnih likova koje radnja vodi iz jedne dogodovštine u drugu. Grubost i tragika, na mnogim mjestima izrasle iz tla i tradicije, smjenjuju se kako epizode serije odmiču sve više s akcentima humora, tako da serija u svojoj drugoj polovici i po scenariju i po režijskom postupku sve više poprima komediografski karakter, da bi se na kraju, u intonaciji, ponovno približila tragičnom i lirskom početku.

Osim niza većih ili manjih uloga, serija se pamti i po nekoliko izvanrednih i pravih glumačkih kreacija. Među njima je i Kikaš, u intrepretaciji Fabijana Šovagovića, Matan kojeg glumi Rade Šerbedžija, Vrtirepka Vlaste Knezović i Jokaš Milana Srdoča. U ostalim ulogama ističu se Ilija Ivezić, Uglješa Kojadinović, Mladen Crnobrnja, Špiro Guberina, Iva Marjanović, Miloš Kandić, Biserka Alibegović, Zlatko Madunić, Zdenka Trach, Tena Mascarelli i posebno mali naturščik Stjepan Puljić koji glumi malog Matana Potrku.


Komentari (1)

Foto