Koža u kojoj živim (2011)

LA PIEL QUE HABITO (Originalni naziv)

drama

Estetski kirurg koji kreira neprobojnu umjetnu kožu priprema zastrašujuću osvetu

 
Režija: Pedro Almodóvar
Scenarij: Pedro Almodóvar, Thierry Jonquet
Uloge: Antonio Banderas, Elena Anaya, Fernando Cayo, Blanca Suárez, Jan Cornet

Filmografija

"Koža u kojoj živim" bizaran je i izrazito neobičan film; pretposljednje ostvarenje kontroverznoga španjolskog redatelja Pedra Almodóvara (Kika, Sve o mojoj majci, Pričaj s njom). Riječ je o originalnom spoju znanstveno-fantastičnog filma i psihološke drame koja razmatra pitanja osvete, izgubljene obitelji i pokušaja prevladavanja osobnih tragedija.

Vicente (J. Cornet/E. Anaya) je mladić iz Toleda koji radi u kao pomoćnik u majčinoj krojačkoj radionici i nesretno je zaljubljen u njezinu suradnicu, lezbijku Cristinu (B. Lennie). Jedne večeri, prilikom zabave u obližnjem dvorcu, on upozna Normu, kćer slavnog estetskog kirurga (A. Banderas) i, igrom slučaja, on je pokuša snubiti, ali bezuspješno. Uvjerena da je silovana, Norma poludi i u bunilu zamijeni vlastita oca za silovatelja. Nedugo nakon toga ona počini samoubojstvo, zbog čega otac otme Vicentea i odluči mu se osvetiti na najpakosniji način - učiniti ga svojim robom. Zbog toga bi na njemu mogao, kao stručnjak za presađivanje kože koju uzgaja, izvršiti potpunu fizičku transformaciju...

Film je adaptacija romana Tarantula preminulog francuskog pisca Thierryja Jonqueta, a dijelom je utemeljen na poznatom francuskom filmu Oči bez lica Georgesa Franjua. Iako nije osvojio ni jednu nagradu na Canneskom festivalu, Koža u kojoj živim naišao je na jako pozitivne kritike. Glavna glumica E. Anaya osvojila je nagradu Goya za ulogu, kao i J. Cornet za mladu glumačku nadu. Ostale uloge tumače omiljeni redateljevi glumci A. Banderas, M. Paredes, J. L. Gómez i ostali.


Komentari (8)

Foto