Onjegin (1999)

ONEGIN (Originalni naziv)

drama romantika

Ruskom plemiću razočaranom u svijet oko sebe život mijenja susret s romantičnom djevojkom

 
Režija: Martha Fiennes
Scenarij: Peter Ettedgui, A. S. Puškin
Uloge: Ralph Fiennes, Liv Tyler, Toby Stephens, Lena Headey, Martin Donovan, ...

Filmografija

Psihološka drama Onegin vrlo je solidan američki film, adaptacija slavnog romantičarskog romana u stihovima Aleksandra Sergejeviča Puškina. Film (koji je već imao gotovo desetak filmskih adaptacija, od kojih je najpoznatija ruska iz 1911.), iako sažimlje radnju slavnoga romana, vjerodostojno iznosi njegovu priču o romantičnom ruskom plemiću razočaranu u svijet oko sebe, a koji doživi neke neočekivane međuljudske odnose upravo u okolini od koje to nije očekivao.

Petrograd, prva polovica 19. stoljeća. Mladi, naočiti plemić Jevgenij Onjegin (R. Fiennes) zasićen je ispraznim životom koji provodi na primanjima, predstavama, uvijek u društvu poznatih ljudi i dekorativnih ljepotica. Jednoga dana sazna da je naslijedio veliko imanje svojega preminula ujaka, te prispjevši u provinciju, sprijatelji se s imućnim susjedom Lenskim (T. Stephens). Lenski uputi novopečena prijatelja u tamošnje navike te ga odluči upoznati s roditeljima svoje zaručnice Olge (L. Headey). Prilikom večere u njihovoj kući Onjegin upozna njihovu mlađu kćer, romantičnu Tatjanu (L. Tyler), koja se u njega zaljubi. Iako mu ona izjavljuje ljubav, petrogradski mladić drži se prilično suzdržano i nezainteresirano...
Izvrsno pogođene scenografije i kostimografije, dobro predočena svijeta tadašnje Rusije, te dobro odigranih uloga (od glavnih glumaca najdojmljiviji je R. Fiennes (Schindlerova lista) u naslovnoj ulozi, kao i L. Tyler). Film je režirala sestra glavnoga glumca, britanska redateljica i scenaristica Martha Fiennes.

Komentari (9)

Foto