Ćelija 211 (2009)

CELL 211 / CELDA 211 (Originalni naziv)

triler drama

Neoprezni novopečeni čuvar se nađe usred zatvorske pobune jednog španjolskog zatvora

 
Režija: Daniel Monzón
Scenarij: Jorge Guerricaechevarría, Daniel Monzón, ...
Uloge: Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines, Manuel Morón, Carlos Bardem, ...

Filmografija

Maestralna režija, gotovo dokumentaristička vjerodostojnost, realističan pogled na svakodnevicu zatvorenika i čuvara u jednom španjolskom zatvoru te izvrsni nastupi glumačke postave u kojoj su i brojni naturščici, najveće su vrline izvrsne zatvorske drame ovjenčane s čak osam prestižnih španjolskih filmskih nagrada Goya, te nominirane za Europsku filmsku nagradu u kategorijama najboljeg glumca i scenarija.

Grubi Malamadre (L. Tosar) jedan je od velikog broja zatočenika jednog španjolskog zatvora. Osuda na doživotnu robiju dodatno mu teško pada jer su uvjeti života iza rešetaka jako loši. Među zatvorskim čuvarima je mladi Juan Oliver (A. Ammann) koji je upravo dobio posao i želi ostaviti što bolji dojam. No upravo će njegova neopreznost i nesnalaženje tijekom obilaska zatvora dovesti do toga da zatvorenici iznenade i svladaju Juana te ga zatvore u ćeliji 211. U uzavreloj atmosferi zatočenici novonastalu situaciju odluče iskoristiti te predvođeni Malamadreom organizirati pobunu...

Fokusirajući se na osobnosti i postupke zatvorenika Malamadrea i mladog čuvara Juana Olivera, Daniel Monzón uz suradnju iskusnog i nagrađivanog scenarista Jorgea Guerricaechevarríe, potpisnika predložaka za "Živo meso" Pedra Almodóvara i hitove "Dan zvijeri" i "Perdita Durango" Álexa de la Iglesie, kreira majstorski režiranu cjelinu izuzetno sugestivnog ozračja, preciznog ritma, iznimne unutarnje snage i sjajnih glumačkih interpretacija. Sve do ovog filma suscenarist i redatelj Daniel Monzón ni u svojoj domovini nije bio osobio poznat iako mu je "Ćelija 211" četvrti projekt realiziran od 2000. No nakon što je na dodjeli nacionalnih nagrada Goya iza sebe ostavio i vrlo solidnu biografsku dramu "Agora" Alejandra Amenábara, Monzón je postao ime koje obećava, redatelj čije buduće filmove treba očekivati sa zanimanjem.


Komentari (3)

Foto