srijeda, 15.05.2024 16:17

Kolaži o laži (2021)

Kolaži o laži (Originalni naziv)

dokumentarni

Prosječni građanin tijekom jednog sata prosječno izgovori pet puta neistinu

sez.1 ep.3U epizodi o dokumentarnom filmu postavljamo pitanje je li svaki dokumentarni film nužno istina kako se najčešće pretpostavlja, pa dajemo zadatak trima mladim redateljima (Ivan Grgur, Sana Perić i Sara Simić) da snime tri dokumentarca o istoj osobi kako bismo vidjeli koji film će biti najbliži istini i hoće li uopće ijedan biti. O temi istine i autentičnosti u doba dokumentarističke hiperprodukcije vraćamo se na sam početak nastanka filma te s "Izlaskom radnika iz tvornice" braće Lumière propitujemo mogućnost proizvodnje potpuno objektivnog i istinitog dokumentarca, lišenog autorskog pečata, redateljevih uvjerenja, svijesti protagonista da su objekti snimanja i sličnih okolnosti koje potencijalno sve više udaljavaju dokumentariste od istine. Ovu tezu provjeravamo snimajući tri dokumentarca o mladom dramaturgu Espiju Tomičiću koji je trima redateljima omogućio pristup svojoj svakodnevici. Pratimo proces nastanka filmova i njihovu prvu javnu projekciju na kojoj je sudjelovala zanimljiva kombinacija publike sastavljena od filmskih redatelja, kritičara i Espijevih kolega i prijatelja koji će nastojati odlučiti koji je film najistinitiji.  
 
Režija: Nebojša Slijepčević, Judita Gamulin
Scenarij:
Uloge:

Filmografija

Pitanje koje već obilježava sadašnjost medija, a postat će ključno u budućnosti, jest kako razlikovati falsifikat od originala, kako razlikovati LAŽ od ISTINE, kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti.

Većina ljudi misli da rijetko laže, ali statistika ne laže - prosječni građanin tijekom jednog sata prosječno izgovori pet puta neistinu. Dnevno nam se laže čak dvjestotinjak puta, što znači da svakih pet minuta u danu čujemo jednu neistinu. Svi lažemo, a oni koji tvrde
suprotno mogli bi biti najveći lažljivci! Međutim, što se dogodi kad se laž usavrši? Kad s privatne međuljudske, lokalne razine, prijeđe na onu globalnu. Kad laž, ohrabrena medijskim i tehnološkim razvojem i promjenama, uđe u sve pore naše svakodnevice? Dok smo se mnogobrojnim knjigama i serijama pokušavali usavršiti u prepoznavanju tuđe laži u pokretima, gestama i mimici lica, laž je dobila novi dom. Ukorijenila se snažnije nego ikad u medijskom i tehnološkom okruženju u kojem živimo, nabacila novu masku, dobila stotinu oblika i postala apsolutno neuhvatljiva.

Komentari (1)

Foto