Ponedjeljak ili utorak (1966)

PONEDJELJAK ILI UTORAK (Originalni naziv)

drama

Svakodnevnicu razvednog novinara razbijaju njegove brojne misli i sjećanja iz prošlosti

 
Režija: Vatroslav Mimica
Scenarij: Vatroslav Mimica
Uloge: Slobodan Dimitrijević, Pavle Vuisić, Gizela Huml, Jagoda Kaloper, ...

Filmografija

Filmom "Ponedjeljak ili utorak" (1966) bard hrvatske kinematografije Vatroslav Mimica pokušao je oslikati unutarnji život pojedinca, tok svijesti i podsvijesti, snova i razmišljanja pri čemu je vješto iskoristio alternaciju dviju tehnika, crno-bijelu i boju. Izrazito likovne kadrove snimio je jedan od najvećih hrvatskih snimatelja Tomislav Pinter dok je senzualne jazz podloge osmislio i ukomponirao Miljenko Prohaska. Mimica se u filmu koristi i interesantnom dokumentarnom građom koju stavlja nasuprot modernitetu koji opisuje lijepim kadrovima gradskih veduta.

Marko Požgaj bavi se pisanjem, piše romane, radi za novine, živi kao podstanar i kasni s plaćanjem stanarine. Rastavljen je, ima sina i lijepu djevojku te mnogo vremena provodi kontemplirajući o prošlosti, o budućnosti, o onome kako je moglo biti. Dok proživljava svakodnevicu, kroz misli mu se često provlači otac koji je stradao u ratu, ali i lijepi trenuci poput vremena provedenog na kupalištu Sava te reminiscencije iz ranog, bezbrižnog djetinjstva. Običan je dan, ponedjeljak ili možda utorak.
"Ponedjeljak ili utorak" intimistički je film izrazito jakog autorskog naboja koji kroz prizmu podsvijesti priča priču bez priče stavljajući je u okvir urbanih prizora života pri čemu će gledateljima biti interesantno kako se niti 50-ak godina kasnije običaji ili bolje rečeno okolnosti nisu puno promijenile što će u našem, današnjem vremenu posebno naglasiti kadar jutarnje kave i naslova iz novina - "Što predviđa nacrt osnovnog zakona".

Komentari (0)

Foto