Prodavačica (2005)

SHOPGIRL (Originalni naziv)

drama ljubavni

Priča o ljubavnom trokutu između prodavačice, ostarjelog bogataša i šašavog mladića

 
Režija: Anand Tucker
Scenarij: Steve Martin
Uloge: Steve Martin, Claire Danes, Jason Schwartzman, Bridgette Wilson-Sampras, ...

Filmografija

Priča o Mirabelle, Rayu i Jeremyju ispričana je uz naratora čije pripovijedanje na početku i na kraju otkriva unutarnju motivaciju protagonista, koja je u igranom dijelu diskretno i suzdržano naznačena. Odnos između Raya i Mirabelle ma koliko bio klišej - mlada djevojka i bogati muškarac zrelih godina - ujedno je i jedinstvena ljubavna priča kakve sve ljubavne priče moraju biti.

Mlada Mirabelle Buttersfield (C. Danes) ni po čemu nije tipična djevojka kakva je većina ostalih prodavačica u Saksu Fifth Avenue, skupom dućanu na Beverly Hillsu. Mirabelle je umjetnica, slikarica, a kao prodavačica zarađuje za život. Sklona je sanjarenju i po prirodi je povučena i tiha. U Saksu radi na odjelu rukavica. Jednom prilikom za njezinim pultom pojavi se bogati stariji muškarac koji bira ženske rukavice i nju moli da mu pomogne izabrati. Sutradan iznenađena Mirabelle pred svojim vratima nađe luksuzno zamotan paket sa skupim rukavicama i porukom: "Želio bih vas pozvati na večeru". Tih dana Mirabelle je upoznala i mladića svojih godina, Jeremyja (J. Schwartzman), siromašnog prodavača zvučnika i neostvarenog glazbenika. Jeremy je pomalo tip klauna, djeluje šašavo, ali se ispod zvrkastog ponašanja krije toplo srce. Mirabelle pristaje na večeru s bogatim muškarcem, Rayom Porterom (S. Martin), i očarana je njegovim ponašanjem i pažnjom koju joj ukazuje...

Ovaj izvrstan ljubavni film snimljen je prema kratkoj priči Stevea Martina. Neobično senzibilan, sve "velike" osjećaje, kao i erotske scene, više naznačava nego što otkriva, čime od početka do kraja zadržava napetost priče i odnosa. Iako je riječ o ljubavnoj drami, scenarij je vrlo duhovito napisan i ima više vrhunskih komičnih dijaloga i scena.

Uloga Mirabelle jedna je od najboljih uloga C. Danes, koja je bila nominirana za nagradu Satellite, kao i J. Schwartzman za sporednu ulogu, te S. Martin za scenarij.


Komentari (5)

Foto