Čuda svemira (2011)

WONDERS OF THE UNIVERSE (Originalni naziv)

dokumentarni

Serija istražuje te pokušava dati odgovore na dubokoumna pitanja o svemiru i svijetu u kojem živimo

 
Režija: Chris Holt
Scenarij:
Uloge: Brian Cox, Steven Mackintosh

Filmografija

Revolucionarna znanstvena serija koja istražuje neka od najdubokoumnijih pitanja koja možemo postaviti o sebi, svemiru i svijetu u kojem živimo.

On je star 13,7 milijarda godina i promjer mu je 93 milijarde svjetlosnih godina. Ispunjava ga više od stotinu milijarda galaksija od kojih svaka sadrži na stotine milijarda zvijezda. Mjesto je to koje zovemo svojim svemirom. Tako nepojmljivo golemo i složeno da je gotovo nezamislivo da bismo ga ikad mogli razumjeti. Međutim, već 2500 godina ljudski um pokušava dokučiti njegove tajne.

Preispitujući poznate pojave na Zemlji, svaka epizoda objašnjava one neizmjerne i nedokučive tajne iz dubokoga svemira. Svemir je sagrađen od istih sastojaka kao i mi, kojima upravljaju isti zakoni. Svjetlo, gravitacija, vrijeme, materija i energija osnovni su sastojci koji izgrađuju sve, od najsitnijih mikroba do najvećih galaksija.
Udaljavajući znanost od teleskopa i laboratorija, ova serija ulazi u prirodni svijet diljem Zemlje, od sprženih afričkih nizina do snijegom prekrivenoga kanadskoga Stjenjaka. Otkrijte kako se sitan valić na oceanu pretvara u pravi val te po čemu je to odraz načina kako svemir komunicira. Otkrijte goleme pokuse koji žele uhvatiti neuhvatljiv dokaz onoga što svemir drži na okupu.

Putovanja diljem svijeta isprepleću se s čudesnim slikama svemira. Nadahnuta slikama teleskopa i služeći se impresivnim kompjuterskim snimkama velike rezolucije, serija donosi uvid u divovsku supernovu, raspršivanje gama zraka i nedavno otkrivene galaksije, bacajući svjetlo na najudaljenije kutke svemira, tek koji čas nakon njegova nastanka.


Komentari (9)

Foto