Carstvo životinja (2010)

ANIMAL KINGDOM (Originalni naziv)

triler

Tinejdžer nakon smrti majke odlazi baki koja vodi kriminalne aktivnosti svojih sinova

 
Režija: David Michôd
Scenarij: David Michôd
Uloge: James Frecheville, Ben Mendelsohn, Joel Edgerton, Guy Pearce, Luke Ford, ...

Filmografija

Izvrsna i vrlo žestoka kriminalistička drama scenarista i redatelja Davida Michôda, 2011. nominirana za Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu za koju je sjajna Jacki Weaver (Piknik na Hanging Rocku, U dobru i u zlu) nominirana i za Zlatni globus, dijelom je temeljena na istinitim događajima koji su se početkom 80-ih godina prošlog stoljeća odigrali u Melbourneu.

Osamljeni Joshua J. Cody (J. Frecheville) povučeni je 17-godišnjak koji jednog dana svoju majku pronađe mrtvu od posljedica predoziranja heroinom. Za pomoć se obrati svojoj baki Janine (J. Weaver), koja ga primi pod svoj krov. Pod maskom simpatične i susretljive osobe u Janine se skriva manipulatorica koja upravlja kriminalnim aktivnostima trojice odraslih sinova. Pored pljačkaša Andrewa zvanog Popea (B. Mendelsohn), tu su na oružju lak nasilnik i ubojica Darren (L. Ford) te narkodiler Craig (S. Stapleton), koji spremno slušaju majčine zapovijedi. Iako je dom njegove bake pod čestim nadzorom policije, Joshua se dosta brzo uspije uklopiti u novu sredinu. No kad između obitelji Cody i policije uskoro izbije pravi rat u kojem počnu padati i glave, Joshua će se pokazati ključnim igračem. A kad istragu preuzmu inspektor Nathan Leckie (G. Pearce) i njegov partner Justin Norris (A. Hayes), koji Joshuu žele pridobiti za suradnju, zbivanja će sasvim izmaknuti nadzoru...

Autor David Michôd je redatelj debitant, no to se u njegovom energično režiranom, vrlo atmosferičnom i sugestivnom te izraženom aromom autentičnosti obilježenom djelu nimalo ne vidi. Posrijedi je bizarna, ugođajem naglašeno tjeskobna i mizantropska te povremeno efektnim dugim i statičnim kadrovima realizirana storija nenametljivog stila, koju nose redom osebujni i zgodno pomaknuti likovi.

Riječ je o dramaturški linearno koncipiranom djelu koje se uspješno poigrava konvencijama žanra ili ih u dobroj mjeri iznevjerava, te koje se pored slojevitog karakternog profiliranja likova odlikuje svježinom i originalnim pristupom intrigantnoj priči. U glavnoj ulozi nastupa mladi J. Frecheville koji je u ovom filmu ostvario prijelomnu rolu, a uz J. Weaver njegovi su partneri B. Mendelsohn (Vitez tame: Povratak, Ubij ih nježno), G. Pearce (Memento, L. A. Povjerljivo) i J. Edgerton (Kralj Artur, Ratnik).


Komentari (1)

Foto