utorak, 02.04.2024 16:55

Drevno inženjerstvo (2020)

Ancient Engineering (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna emisija upoznaje nas s najuzbudljivijim čudima inženjerstva iz davnina

sez.1 ep.2Veliki kineski zid izgrađen je mukotrpnim radom i krvlju milijuna radnika. Iako predstavlja temelj svega što gradimo, genijalnost tog zida često se zanemaruje.
 

Saznat ćemo više o tehnikama, materijalima i domišljatosti u pozadini svakog od tih čuda drevnog inženjerstva te sagledati njihovu fascinantnu i zanimljivu povijest iz novog kuta.

Ova dokumentarna serija upoznat će nas s najuzbudljivijim i najintrigantnijim čudima inženjerstva iz davnine, koja su nadahnula i utjecala na modernu tehniku. Svaka epizoda predstavlja jedno remek-djelo inženjerstva, znamenitosti poput piramida, Stonehengea, Velikog kineskog zida, Notre Damea i Taj Mahala. Serija kombinira zadivljujuće arhivske snimke, razgovore sa stručnjacima, dramatične rekonstrukcije i čudesne prizore iz zraka. Pritom se služi najnovijim spoznajama stečenim zahvaljujući tehnologijama koje otkrivaju tajne iz prošlosti. DRUGA SEZONA nadahnuta je novim remek-djelima domišljatosti iz davnina. Ovaj put istražujemo proslavljena inženjerska postignuća i ona koja su nažalost zanemarena. Istražujemo utjecaj prirodnih resursa poput zlata i vode te kako su drevne civilizacije savladavale prepreke i koristile svoje okružje. Bavimo se i poviješću oružja i time kako je ono oblikovalo ratovanje te kako smo naučili mjeriti vrijeme, ploviti svijetom i razvijati sve sofisticiraniju tehnologiju. Vratit ćemo se u prošlost i doznati nešto o povijesti građevina i nevjerojatnih struktura, od inventivnog iglua do Koloseja, čuda rimske arhitekture na njegovu tlu.

Komentari (0)

Foto