Elitna postrojba 2 (2010)

TROPA DE ELITE 2 / O INIMIGO AGORA É OUTRO (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Bivši elitni policajac odluči zaustaviti organizirani kriminal i korupciju u policiji

 
Režija: José Padilha
Scenarij: José Padilha
Uloge: Wagner Moura, André Ramiro, Maria Ribeiro, Seu Jorge, Milhem Cortaz, ...

Filmografija

Godine 2011. ovjenčana s 8 prestižnih nacionalnih filmskih nagrada Cinema Brazil Grand Prize, te nagrađena na festivalu u Havani, izvrsna triler/drama suscenarista i redatelja Joséa Padilhe (Autobus 174) izuzetno je uspio nastavak redateljeva berlinskim Zlatnim medvjedom nagrađenog prvijenca "Elitna postrojba" iz 2007. Identično prvom filmu, i njegov nastavak je dinamično režirano i ponekad ekstremnim nasiljem nabijeno ostvarenje iznimno sugestivnog pseudodokumentarističkog realizma.

Odlučni Roberto Nascimento (W. Moura) bivši je pukovnik u sastavu elitne policijske postrojbe BOPE, iza kojeg je propali brak iz kojeg ima 16-godišnjeg sina Rafaela (P. Van-Held). Nakon što je prije par godina pri krvavom svladavanju pobune u zatvoru optužen po zapovjednoj odgovornosti zbog pretjerane uporabe sile, Nascimento je neformalno degradiran a formalno unaprijeđen u pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

U suzbijanju pobune sudjelovao je i nevladin aktivist Fraga (I. Santos), pošten čovjek koji se u međuvremenu oženio Nascimentovom bivšom suprugom Rosane (M. Ribeiro). A zbog poštenja i predanosti poslu i kapetan André Matias (A. Ramiro), nekad najbolji Nascimentov čovjek, došao je u sukob s nadređenima, osobito s korumpiranim bojnikom Rochom (S. Rocha), zbog čega je izbačen iz BOPE i degradiran u običnog policajca. No Rocha je odlučio iskoristiti situaciju u kojoj su pripadnici BOPE kriminalcima iz favela nanijeli ozbiljne udarce, te je razvio svoju zločinačku organizaciju koja ne preže ni od ubojstava novinara i civila. Moćne pokrovitelje Rocha je pronašao u kongresniku, guverneru i ekscentričnom voditelju popularnog TV showa, trojci koja se na riječima žestoko bori protiv kriminala, a djelovanjem ga štiti. Kad shvati pravo stanje stvari, te kad od Rochine ruke strada i Matias, Nascimento će krenuti u borbu...

Riječ o izuzetno snažnom, beskompromisnom i angažiranom filmu koji oslikava intrigantno i uznemirujuće naličje borbe protiv organiziranog kriminala u favelama Rio de Janeira. Uz suradnju suscenarista Bráulija Mantovanija, redatelj Padilha Padilha vrlo sugestivno oslikava tjeskobnu, pesimističnu i mizantropsku prirodu borbe protiv sveprisutne narkomafije koja čvrsto i stabilno surađuje s korumpiranom policijom. Jedini koji se u slikovitim sirotinjskim četvrtima brazilskog velegrada iskreno i nepokolebljivo bore protiv kriminala su pomno i rigoroznom selekcijom odabrani pripadnici specijalnih policijskih postrojbi zvanih BOPE, elitnih jedinica zaduženih za obavljanje najzahtjevnijih zadataka.

Cjelina imponira i furioznom režijom, intenzivnom uporabom kamere iz ruke, silovitim akcijskim sekvencama i aromom sirovog dokumentarizma.


Komentari (1)

Foto