Auschwitz - Nacisti i "konačno rješenje" (2005)

AUSCHWITZ: THE NAZIS & THE 'FINAL SOLUTION' (Originalni naziv)

ratni dokumentarni povijesni

Istinita povijesna priča o Auschwitzu i monstruoznoj ideologiji najozloglašenijeg mjesta na svijetu

 
Režija: Laurence Rees, Catherine Tatge
Scenarij: Doris Bergen, Megan Callaway, David Orenstein, ...
Uloge: Samuel West, Linda Ellerbee, Gert Heidenreich, Linda Hunt, ...

Filmografija

Auschwitz - poprište najvećeg masovnog smaknuća u povijesti svijeta. Pa ipak malo ljudi zna istinitu i iznenađujuću povijest najozloglašenijeg mjesta na svijetu ili kako se uklapalo u veliki nacistički plan masovnog istrebljenja Židova - ono što su nazivali "konačnim rješenjem".

Auschwitz je kroz svoj destruktivni dinamizam postao mikrokozmosom nacističke države i logičnom posljedicom Hitlerovog izopačenog svjetonazora. Izvorno zamišljen kao logor za ratne zarobljenike, prenamijenjen je u centar masovnog istrebljenja. Kako je došlo do toga? Koje su odluke nacističkog zapovjednog vrha dovele do tog sustavnog i donekle neočekivanog razvoja? Ispreplećući rijetke arhivske materijale s ekskluzivnim intervjuima i dramatičnim rekonstrukcijama koje ilustriraju ključne trenutke, ovo najnovije istraživanje Auschwitza razotkriva što se poduzimalo u cilju "konačnog rješenja".
Priča o Auschwitzu nije priča samo o Njemačkoj već i o svim zemljama u Europi pod nacističkom okupacijom. Serija donosi osobna, kamerom dosad nezabilježena iskustva sudionika - kako Poljaka koji su bili ondje prvi smješteni kao politički zatvorenici tako i logoraša, tzv. Sonderkommandosa, koji su radili u plinskim komorama te bivših pripadnika SS-a. Kombiniranjem rijetkih arhivskih materijala, ekskluzivnih intervjua, dramatičnih rekonstrukcija i računalnih ilustracija logora, dosad neprikazanih na televiziji, činjenice o Auschwitzu i monstruoznoj ideologiji koja stoji iza njega postupno izlaze na vidjelo.
Serija je 2005. na Međunarodnom televizijskom festivalu u Banffu bila nominirana za nagradu Rockie u kategoriji povijesne i biografske serije.

Komentari (2)

Foto