Specijalni prijatelj (1991)

DROP DEAD FRED (Originalni naziv)

komedija fantastika

P. Cates uz mnogo životnih problema ima i imaginarnog prijatelja zvanog 'Drop Dread Fred'

 
Režija: Ate de Jong
Scenarij: Carlos Davis, Anthony Fingleton
Uloge: Phoebe Cates, Rik Mayall, Marsha Mason, Ron Eldard, Ashley Peldon, ...

Filmografija

Kao mala djevojčica Elizabeth zvana Lizzie (A. Peldon) sumnjala je u bajke. Dvadeset i jednu godinu kasnije Elizabeth (P. Cates) sve više sumnja u sebe. Njezin ju je slatkorječivi suprug Charles (T. Matheson) sto puta prevario, upravo su joj ukrali automobil, a dobila je i otkaz kao sudska stenografkinja...

Rastavljena, pokradena i otpuštena, Elizabeth susretne svog starog prijatelja Mickeyja (R. Eldarda) koji je podsjeti da je kao djevojčica imala imaginarnog prijatelja zvanog 'Drop Dread Fred' (R. Mayall). Nakon razgovora s najboljom prijateljicom Janie (C. Fisher) Elizabeth se osjeti bolje, ali se stvari ponovno zakompliciraju kada je njezina majka Polly (M. Mason) natjera da se preseli k njoj.U roditeljskom domu Elizabeth opet sretne čudesnog Freda...

Mnogi problemi u odrasloj dobi rezultat su činjenice da neki ljudi u psihičkom smislu nikad ne odrastu. Okosnica je to ove fantastične komedije koju je režirao Nizozemac Ate de Jong.

Vrlo produktivan u domovini, de Jong je tijekom 1980-ih i početkom 1990-ih nastavio karijeru u SAD-u gdje je režirao za mali (serija Poroci Miamija) i veliki ekran (Highway to Hell). Njegov najpoznatiji film iz tog razdoblja upravo je "Drop Dead Fred" u kojem se duhovito poigrao s tzv. zamišljenim prijateljima, a zaplet je protkan nizom komičnih situacija.

U gegovima i fizičkom tipu humora začinjenom domišljatim specijalnim efektima briljira cijenjeni britanski komičar Rik Mayall, nezaboravni Gnjus iz serije Državnik novog kova i dobitnik Emmyja (The Willows in Winter). Partnerica mu je Phoebe Cates (Gremlini, miniserija Čipke) koja se nakon završetka glumačke karijere posvetila zajedničkom životu s oskarovcem Kevinom Klineom.

U ostalim su ulogama zvijezda "Ratova zvijezda" Carrie Fisher, zatim poznato TV lice Tim Matheson (Joshuino srce, serija Zapadno krilo) te Marsha Mason (Cinderella Liberty, Only When I Laugh), koju je Američka filmska akademija nominirala za najbolju glavnu žensku ulogu čak četiri puta. Uz njih svakako treba istaknuti i sjajnu Ashley Peldon (Shameful Secrets, Child of Rage) u ulozi male Elizabeth. Film je snimljen u Minneapolisu, a kuriozitet mu je i cameo uloga Bridget Fonde.


Komentari (0)

Foto