Cirkus Columbia (2010)

CIRKUS KOLUMBIA (Originalni naziv)

drama

Romantična saga o povratniku iz egzila koji pronalazi sreću vrativši se u rodni grad

 
Režija: Danis Tanović
Scenarij: Danis Tanović, Ivica Djikić
Uloge: Miki Manojlović, Boris Ler, Mira Furlan, Jelena Stupljanin, Mario Knezović...

Filmografija

Divko Buntić, sada bogat čovjek, nakon godina egzila, vraća se u svoj rodni grad, s novom, mnogo mlađom ženom i novim Mercedesom. Željan je sitnih osveta, a prva njegova pobjeda je izbacivanje bivše žene i sina iz kuće u kojoj su stanovali. No, onda se njegov sin Martin i njegova nova žena Azra zaljubljuju. Rat kuca na vrata malog grada i kada sve počinje izgledati izgubljeno za Divka, on dobije jednu stvar zbog koje se i vratio: svoju bivšu suprugu.

Nakon 20 godina rada u Njemačkoj, uoči početka rata u Bosni i Hercegovini, Divko Buntić vraća se u svoj rodni kraj u društvu zaručnice Azre i mačka Bonija. Mačak Boni za Divka ima posebno značenje jer vjeruje da mu je donio sreću. Došavši u selo, bez imalo obzira, uz pomoć policije Divko izbaci iz kuće svoju ženu Luciju i sina Martina koje nije vidio niti čuo 20 godina. Lucija sa sinom seli u skoro razrušeni općinski stan. Martin ipak uspostavlja kontakt s ocem usprkos majčinim molbama i prijetnjama da mu se ne približava. Jedne noći nestane mačak Boni te Divko raspiše nagradu od 2.000 njemačkih maraka pronalazaču mačka. Cijelo je selo uključeno u potragu, a kroz potragu Azra i Martin se zbliže.

Cirkus Columbia film je Oscarom (Ničija zemlja) nagrađenog redatelja Danisa Tanovića koji donosi priču i atmosferu neposredno prije početka rata u Bosni. Divko, povratnik nezgodne naravi, vraća se pun novca u rodno mjesto te tako ostvaruje san koji sanja 20 godina. U Hrvatskoj je rat u jeku te se u malom mjestu počinje osjećati strah i nevjerica spram izbijanja rata. Nesvjesni grozne budućnosti, stanovnici žive uobičajene brige, hladeći se od velike vrućine u obližnjoj rijeci, družeći se i radeći. No, tako reći, preko noći situacija se okreće i susjedi se dijele na različite strane.

Film je nastao prema istoimenom romanu pisca i novinara Ivice Đikića. Objavljen je 2003. u izdanju Feral Tribunea te je Đikić za svoj prvi roman dobio literarnu nagradu "Meša Selimović". U glavnim se ulogama pojavljuju Predrag Miki Manojlović i Mira Furlan, a na Sarajevo Film Festivalu nagrađen je nagradom publike.


Komentari (0)

Foto