Uže (1948)

Rope (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Dvojica studenata žele dokazati da mogu počiniti ubojstvo i proći nekažnjeno

 
Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Arthur Laurents
Uloge: Dick Hogan, John Dall, Farley Granger, Edith Evanson, Douglas Dick, ...

Filmografija

Prvi Hitchcockov film u boji snimljen prema istoimenoj predstavi Patricka Hamiltona. Predstava je inspirirana ubojstvom jednog mladića koje se dogodilo 1924. godine, a ubila su ga dvojica studenata samo kako bi pokazala kako je moguće izvršiti ubojstvo i proći nekažnjeno. Film je poznat po tome što se događa u realnom vremenu, a montiran je tako da djeluje kao jedinstven kadar...

Brandon Shaw (J. Dall) i Phillip Morgan (F. Granger), dva mladića iz dobrostojećih obitelji, prijatelji su od ranog djetinjstva. Žive zajedno u ukusno uređenom njujorškom stanu. Jednog predvečerja udave konopcem svog prijatelja Davida Kentleya (D. Hogan) i njegov leš skriju u staru škrinju za odjeću. Zločin su počinili tek tako. Sebe su držali superiornim slabiću Davidu, a njihov im je nekadašnji profesor filozofije Rupert Cadell (J. Stewart) u jednom predavanju rekao da je ubojstvo za većinu ljudi zločin no za neke - superiorne - privilegij. Oni su odlučili to opasno teoretiziranje svog profesora provesti u praksu. Da bi svoju superiornost iskušali do kraja, tog istog dana pozvali su na večeru profesora Cadella, Davidovog oca (C. Hardwicke) i Davidovu strinu gđu Atwater (C. Collier), Davidovu djevojku Janet Walker (J. Chandler) i kolegu Kenetha Lawrencea (D. Dick) koji je također zaljubljen u Janet. Goste će posluživati sluškinja gđa Wilson (E. Evanson). Dok će oni razgovarati i ugodno se zabavljati, Davidov leš bit će gotovo pred njihovim nosom. Hoće li ubojstvo biti otkriveno, jer i David je bio jedan od pozvanih gostiju?

Ovaj neobičan Hitchcockov film bio je u tisku proglašen "eksperimentom" jer je zbog poštivanja klasičnih jedinstava - zbivanja, vremena i prostora - sniman u desetominutnim kadrovima između kojih su rezovi bili vješto "zamaskirani" kako bi se dobio dojam da događaji pred kamerom traju bez prekida, onoliko koliko i u stvarnom vremenu. Predložak za scenarij bio je kazališni komad Patricka Hamiltona. U njemu su bili dramatizirani događaji koji su se stvarno dogodili. Kazališni tekst adaptirao je Hume Cronyn, a zatim je prema adaptaciji napisan scenarij. 


Komentari (3)

Foto