Bostonski davitelj (1968)

THE BOSTON STRANGLER (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Ekranizacija istinitog slučaja o lovu na bostonskog serijskog ubojicu koji je ubio 13 žena

 
Režija: Richard Fleischer
Scenarij: Edward Anhalt, Gerold Frank
Uloge: Tony Curtis, Henry Fonda, George Kennedy, Sally Kellerman, Mike Kellin

Filmografija

"Bostonski davitelj" jedno je od najboljih ostvarenja u karijeri velikog američkog filmaša Richarda Fleischera (1916-2006.), potpisnika niza antologijskih filmova različitih žanrova (Mandingo, Niz dlaku/Narrow Margin, Vikinzi), inače dobitnika Oscara za dokumentarni film "Design for Death". "Bostonski davitelj" je ekranizacija istinitog slučaja jednog od najpoznatijih američkih serijskih ubojica Alberta DeSalva, koji je u razdoblju između 1962. i 1964. u Bostonu ubio 13 žena.

Boston, početkom 1960-ih godina. Jedna za drugom žene starije dobe padaju kao žrtve davitelja koji za sobom ostavlja malo tragova, premalo da bi mu se policija uspjela približiti. Formirana je posebna skupina čiji je jedini zadatak uloviti davitelja, predvođena glavnim tužiteljem Johnom Bottomyljem (H. Fonda), no pomaka u istrazi nema, a leševi se samo gomilaju. Među njima su sada i vrlo mlade djevojke. Policija privodi razne manijake, no pravi davitelj uporno im izmiče iz ruku...

Utemeljen na stvarnom slučaju, film neke činjenice tumači vrlo slobodno. U doba kada je snimljen Fleischerov "Bostonski davitelj" pobudio je brojne kontroverze a mnogima se učinilo kako je redatelj ubojstva i istragu prikazao neukusno. Mnogo godina kasnije jasno je da je riječ o odličnom ostvarenju koje za ono doba smiono i neobično pristupa temi koju obrađuje. Među velikim obožavateljima "Bostonskog davitelja" je i legendarni srpski redatelj Slobodan Šijan ("Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug"), štoviše, "Bostonski davitelj" bio je jedno od nadahnuća za njegov izvrstan film "Davitelj protiv davitelja".

Gledateljima vrijedi skrenuti pozornost na odličnu uporabu tehnike "split screen" kao i na antologijsku ulogu T. Curtisa (Vikinzi, Neki to vole vruće) kojem je uloga Alberta DeSalva jedna od najboljih u karijeri. Curtis je, inače, bio nominiran za Zlatni globus. Zanimljivo je spomenuti kako je posljednjih godina sve više istraživača i kroničara uvjereno kako DeSalvo uopće nije odgovoran za zločine koji su mu pripisani.


Komentari (1)

Foto