Pijesak Iwo Jime (1949)

SANDS OF IWO JIMA (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Film prati grupu američkih vojnika od njihove obuke do ratnog puta, bitke za Iwo Jimu

 
Režija: Allan Dwan
Scenarij: James Edward Grant, Harry Brown
Uloge: John Wayne, John Agar, Forrest Tucker, Adele Mara

Filmografija

Ratni film "Pijesak Iwo Jime" odlično je režirano akcijsko ostvarenje patriotskog karaktera, donekle utemeljeno na stvarnim povijesnim zbivanjima, odnosno dizanju američke zastave na vrh otoka Iwo Jima, tijekom ključnih savezničkih operacija na Pacifiku, u doba 2. svjetskog rata.

Narednik John Stryker (J. Wayne) čovjek je i vojnik staroga kova, uvjeren u to kako su osnovni preduvjeti za stvaranje dobroga vojnika čelična disciplina i ne podlijeganje emocijama. Zbog takvih stavova, Stryker među vojnicima ima mnogo neprijatelja, a najviše ga mrzi neiskusni Peter Conway (J. Agar), školovani potomak dobro stojeće obitelji, uz to sin časnika kojeg Stryker iznimno poštuje. Kako ratne operacije postaju sve ozbiljnije, tako su i Strykerove metode sve opravdanije...

Događaje koje će kasnije mnogo realističnije obraditi legendarni Clint Eastwood u odličnom diptihu "Pisma s Iwo Jime" i "Zastave naših očeva", u ovom su filmu prilično romantizirani, no to ne znači da je riječ o manje intrigantnom ostvarenju. Za to su zaslužni ponajprije izvrstan redatelj Allan Dwan (1885.-1981.), jedan od najplodnijih autora u povijesti kinematografije, s preko 400 režiranih filmova, te glavna zvijezda filma, legendarni J. Wayne (Poštanska kočija, Rio Bravo, Tragači, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea), vjerojatno najveća zvijezda u povijesti američkog filma. Dwanov film bio je nominiran za Oscare u 4 kategorije.


Komentari (3)

Foto