Enid (2009)

Enid (Originalni naziv)

drama biografski

Ovo je priča o možda najpoznatijoj spisateljici za djecu Enid Blyton

 
Režija: James Hawes
Scenarij: Lindsay Shapero
Uloge: Helena Bonham Carter, Matthew Macfadyen, Denis Lawson, Ramona Marquez

Filmografija

Helena Bonham Carter glumi u ovoj prekrasnoj i izazovnoj biografiji poznate autorice knjiga za djecu Enid Blyton, koja je svojim brojnim djelima postala jedan od najčitanijih pisaca dvadesetog stoljeća.

Ova poučna i iznenađujuća drama prikazuje kako je Enid (Helena Bonham Carter) postala spisateljica koja je osvojila dječju maštu više od ijednog drugog autora. Film prati njezinu karijeru od mlade, ambiciozne, no još neafirmirane djevojke pa sve do trenutka kad je postala poznato ime i moralni pokazatelj, zavirujući do neke mjere i u njezino djetinjstvo, sumorno razdoblje potpuno drugačije od bezbrižnih i idiličnih prizora iz njezinih knjiga.
U filmu upoznajemo Enid kao Hughovu, a potom Kennethovu suprugu te kao majku - uloge koje nije bilo lako ispuniti balansirajući između dva supruga i djece te uspješne karijere. Film također prikazuje Enid kao snažnu i dovitljivu ženu koja nikad nije potpuno odrasla, ženu koja je preinačila svršetke mnogih poglavlja u svojem stvarnom životu, često s okrutnim i bolnim posljedicama, čija je ostavština često kritizirana, ali čiji je uspjeh neosporan, ženi koja je djeci pružila priče kakve su željeli.

Komentari (0)

Foto