Bijeli pas (1982)

WHITE DOG (Originalni naziv)

triler

Udomivši ozlijeđenog bijelog ovčara, glumica otkriva da je pas dresiran za ubijanje crnaca

 
Režija: Samuel Fuller
Scenarij: Samuel Fuller, Romain Gary, Curtis Hanson
Uloge: Kristy McNichol, Paul Winfield, Burl Ives, Jameson Parker

Filmografija

Napeto i izuzetno slojevito djelo u kojem režiser Fuller kroz priču o psu dresiranom za ubijanje crnaca nadahnuto i subverzivno progovara o problemu rasizma. Poznat po neurotičnim protagonistima, Fuller je i ovaj put ostao vjeran sebi, s tom razlikom da je umjesto čovjeka glavni neurotik u filmu jedan pas.

Jedne noći mlada glumica Julie Sawyer (K. McNichol) autom naleti na bijelog njemačkog ovčara i teško ga ozlijedi. Nakon što ga veterinar izliječi, Julie odvede psa svojoj kući, pokušavajući mu, uz pomoć dečka (J. Parker), pronaći vlasnike. Julie se sve više zbližava sa psom, osobito nakon što ovčar napadne silovatelja koji provali u njezinu kuću, zadržavši ga do dolaska policije. Jedne noći pas ipak pobjegne i ubije tamnoputog vozača kamiona. Po povratku, pas napadne na snimanju glumičinu tamnoputu kolegicu i Julie odluči odvesti psa k dreseru. Ondje sazna da je pas dresiran...
Redatelj i scenarist Samuel Fuller (1912.-1997.) jedan je od najvećih filmaša u povijesti američke kinematografije. Najbolje filmove Fuller je snimao 1950-ih i ranih 1960-ih godina, potpisavši remek-djela kao što su "Kuća od bambusa", "Grimizni kimono", "Let strijele", "Šok koridor" i "Goli poljubac", budžetom oskudna no kreacijom itekako pretrpana ostvarenja u kojima je fascinantno secirao neuroze američkog društva. Snimljen 1982. godine, u pozno doba njegove karijere, triler "Bijeli pas" odlično se nastavlja na zlatno Fullerovo razdoblje.
Svojevremeno napadnut zbog rasizma, film u američkim kinima nikada nije prikazan. Iz današnje perspektive teško je razumjeti optužbe, budući da je riječ o izrazito antirasističkom filmu koji, međutim, ne nudi jednostavna rješenja ovog društvenog problema. Vrijedi istaknuti da je Fullerov koscenarist bio Curtis Hanson (L. A. Povjerljivo), jedan od vodećih američkih redatelja današnjice.

Komentari (0)

Foto