U ropstvu: Istinita priča o Fanny Kemble (1999)

ENSLAVEMENT: THE TRUE LIFE STORY OF FANNY KEMBLE (Originalni naziv)

drama biografski

Životna priča o Fanny Kemble, slavnoj britanskoj glumici iz ugledne obitelji

 
Režija: James Keach
Scenarij: Christopher Lofton
Uloge: Jane Seymour, Keith Carradine, Adewale Akinnuoye-Agbaje, James Keach

Filmografija

Fanny Kemble bila je žena ispred svog vremena koja je obilježila svoje vrijeme. O njoj je pisac Henry James rekao: Fanny Kemble is the rarest of women! Film o životu Fanny Kemble režirao je James Keach, koji je izvrstan i u ulozi dr. Hustona. Standardno je dobar i K. Carradine, a lik iznimne Fanny Kemble gotovo je idealno otjelovljen u markantnoj J. Seymore. Film je bio nominiran za više nagrada, a osobito je zapažena dojmljiva scenografija.

Fanny Kemble (J. Seymour) slavna je britanska glumica, žena iz ugledne obitelji, obrazovana, inteligentna i iznimno lijepa. Iako vrlo privlačna i uvijek okružena udvaračima, nije se udala, jer je iznad svega cijenila svoju slobodu. Na turneji po Sjedinjenim Državama, 1846. godine, upoznaje tajanstvenog obožavatelja koji joj je poslije svakog nastupa slao po jednu bijelu ružu: to je bogati i privlačni Pierce Butler (K. Carradine). Ono što je Fanny očaralo već nakon nekoliko dana poznanstva bio je osjećaj da uz Piercea može ostati onakva kakva jest, slobodna i nesputana. Zaljubljuje se i pristaje se za njega udati. Žive u Philadelphiji.

Do prve svađe dolazi kad joj muž zabrani da objavi svoj Philadelphijski dnevnik, zato što bi neki zapisi mogli povrijediti njegove sugrađane. Fanny se želi rastati, ali je prijateljica savjetuje da ima djecu, jer ništa tako ne može ublažiti oštre stavove kao što su djeca. Obitelj odlazi u Georgiju na golemu plantažu pamuka. Iako je Fanny znala da tamo rade robovi, nije ni slutila u kakvim uvjetima žive. Uključi se u borbu za poboljšanje uvjeta njihova života te pomaže onima koji žele pobjeći. Nakon građanskog rata i rastave od Butlera, Fanny je nastavila putovati Sjevernom Amerikom te ljudima kojima je kazalište bilo nedostupno čitala Shakespeareove drame, a posljednjih šesnaest godina proživjela je u rodnoj Engleskoj. Umrla je s 84 godine.


Komentari (0)

Foto