Odvratnost (1965)

Repulsion (Originalni naziv)

triler horror drama

Jedna je od najstrašnijih analiza ludila ikad prikazanih na filmu

 
Režija: Roman Polanski
Scenarij: Roman Polanski, Gérard Brach
Uloge: Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser, Yvonne Furneaux

Filmografija

Mlada Belgijka Carol radi u Londonu i dijeli stan sa sestrom Helen. Kada Helen s ljubavnikom ode na odmor, Carol ostane sama u stanu i počne se psihički raspadati. Njezine halucinacije postaju sve češće, a ona sve dublje ponire u ludilo.

Catherine Deneuve igra Carol, mladu plahu manikerku koja dijeli stan sa svojom promiskuitetnom sestrom. U početku Carol provodi dane u salonu, gdje tiho njeguje mesnate pokožice tiranskih starih gospođa; u šetnjama, gdje bezuspješno izbjegava lascivne poglede i salijetanja muškaraca; te venući u stanu, gdje s gađenjem sluša buku koju proizvode sestrine seksualne eskapade i u tišini prezire muškarce koji je posjećuju. Nakon što joj sestra ode na odmor, Carol počne iskazivati patološku sramežljivost i potiskivanje osjećaja što polagano vodi prema ludilu.

Carolina demencija stvara zamršene halucinacije: seksualni čin s prljavim muškarcem za kojim istodobno žudi i koji joj se gadi; požudne ruke koje probijaju zidove i gnječe njezinu mekanu put; pomicanje i pucanje zidova. Ostavljena sama, dobiva priliku očitovati svoj najveći strah: mračni glib žudnje.


Komentari (0)

Foto