Atlantic City (1980)

Atlantic City (Originalni naziv)

drama romantika kriminalistički

Ostarjeli kriminalac i mlada krupjerka čiji muž je ukrao drogu nađu se na meti mafije

 
Režija: Louis Malle
Scenarij: John Guare
Uloge: Burt Lancaster, Susan Sarandon, Kate Reid, Michel Piccoli, Hollis McLaren...

Filmografija

Lou je bivši kriminalac koji preživljava i uglavnom se smuca po Atlantic Cityju. U povremenoj je ljubavnoj vezi sa Grace, udovicom narko-bosa. Sally je krupje u kasinu. Njen muž Dave ukrade veliku količinu droge od opasnih mafijaša. Davea ubijaju, a droga igrom slučaja dolazi baš u njene ruke. Ne znajući šta da radi sa njom, pronalazi Loua. Lou prihvati prodati drogu, ali se i zaljubljuje u Sally. Zato i ubije mafijaše, koji su joj došli prijetiti te zajedno kreću u utrku sa vremenom.

Kriminalci iz Philadelphije Dave (R. Joy) i Chrissie (H. McLaren) ukradu paket droge nakon neuspjele primopredaje. Pobjegavši iz grada, zapute se u Atlantic City gdje živi Kanađanka Sally (S. Sarandon), Chrissiena sestra i Daveova bivša supruga. Iako sluti da je razlog njihova posjeta neka mutna igra, ona im dopusti da prenoće kod nje. Da se riješi droge, Dave se upozna sa Sallynim susjedom, Louom Pascalom (B. Lancaster), ostarjelim kriminalcem uz čiju je pomoć proda. Lou je pomalo razočaran čovjek koji dane uglavnom provodi žaleći za nekadašnjim "boljim" vremenima, kada su njegovi angažmani bili unosniji, a život zanimljiviji...
Atlantic City odličan je američki film uglednoga francuskog redatelja Louisa Mallea (našoj publici najpoznatijega kao redatelja kultnog filma Lift za gubilište). Riječ je o neobičnom i napetom kriminalističkom filmu konstruiranom oko dvoje neobičnih ljudi, mlade ambiciozne žene koja sanja o karijeri krupjea i staroga gangstera koji se nije poslovno realizirao, a kojemu mutan posao oko droge donese ispunjenje. Iako preuzima matricu američkoga kriminalističkog filma, njegova se originalnost očituje u tome što na nestereotipno suptilan način u stilu tzv. francuskog poetskog realizma prikazuje razvoj likova i njihov složen odnos, te se time odmiče od isključive usredotočenosti na razvoj radnje.
U glavnim ulogama izvrsni su poznati francuski, odnosno američki glumci Susan Sarandon, Burt Lancaster, Michel Piccoli i ostali. Film je bio nominiran za pet nagrada Oscar, a uz ostale osvojio je dvije BAFTA nagrade, za najboljeg glumca i režiju te Zlatnog lava na venecijanskom festivalu.

Komentari (0)

Foto