Ovo je moja zemlja (1998)

MY OWN COUNTRY (Originalni naziv)

drama

Mladom liječniku skladan brak pati zbog njegove predanosti pacijentima oboljelim od AIDS-a

 
Režija: Mira Nair
Scenarij: Jim Leonard, Sooni Taraporevala, Abraham Verghese
Uloge: Naveen Andrews, Ellora Patnaik, Glenne Headly, Marisa Tomei, Adam Tomei, ...

Filmografija

Film je prema knjizi dr. Verghesea, koji i danas liječi oboljele od AIDS-a, režirala jedna od najpoznatijih indijskih redateljica, Mira Nair (Monsunsko vjenčanje). Film je bio nominiran za nagrade Rosebud i GLAAD kao najbolji tv film 1999. godine. Zanimljivo je da u filmu zajedno glume brat i sestra Marisa i Adam Tomei, u ulogama brata i sestre Mattie i Gordona.

Mladi liječnik, dr. Verghese (N. Andrews), i njegova supruga Rajani (E. Patnaik) doselili su se u mali grad Johnson u državi Tennessee. Dr. Verghese radi na odjelu za infektivne bolesti. Homoseksualci su u provinciji još uvijek uglavnom prikriveni, pa se teško odlučuju na testiranju, čak i kad imaju razloga sumnjati da su zaraženi, no svakim danom sve je više onih koji dokaze na pregled, ali i onih kod kojih testiranje pokaže da su pozitivni na HIV. Još nenaviknut na ljudsku patnju i strah, dr. Verghese suosjeća sa svim svojim pacijentima i njihovima najbližima: mlada Mattie (M. Tomei) mora se suočiti s bolešću svog mlađeg brata; Vickie (G. Headly) otkriva da ju je zarazio promiskuitetni muž, koji je spavao s mnogim ženama i muškarcima; Langdon (W. Webster) ne može podnijeti pomisao da će živjeti bez Chestera (S. Hewitt), čovjeka kojega voli od svoje sedme godine...

Za to vrijeme, liječnikova supruga, koja uskoro treba roditi, provodi sve više vremena sama i sve se više boji da će joj muž smrtonosnu zarazu donijeti doma. Skladan brak narušava posao koji Verghesea sve više obuzima i sudbine ljudi od kojih se ne uspijeva emocionalno odvojiti.


Komentari (0)

Foto