Bojangles (2001)

BOJANGLES (Originalni naziv)

drama biografski

Biografski film o slavnome steperu Billu "Bojanglesu" Robinsonu

 
Režija: Joseph Sargent
Scenarij: Robert Johnson, Richard Wesley
Uloge: Gregory Hines, Peter Riegert, Kimberly Elise, Maria Ricossa, Savion Glover...

Filmografija

Godina je 1916. Bill "Bojangles" Robinson (G. Hines) je četrdesetogodišnji varijetetski plesač koji zahvaljujući omiljenosti u crnoj zajednici puno zarađuje, ali i još više troši kockanjem. Zaljubivši se u dvadeset godina mlađu, ambicioznu i odlučnu studenticu farmacije Fannie (K. Elise), određuje svoju budućnost...

Uz ženinu pomoć i potporu, sjajni steper i loš kockar, radikalno mijenja ne samo životne navike, već i scenski nastup. Nastojanjem predanoga menadžera Marty Forkinsa (P. Riegert) uskoro dobiva poziv iz Hollywooda. Pruženu priliku Bojangles iskoristi i nakon niza glazbenih filmova u kojima mu je partnerica slavna dječja zvijezda Shirley Temple postaje prvi crni umjetnik koji se u prihodima izjednačuje s bijelim kolegama.

Teret slave ga sve više pritišće i on napušta ženu koja od njega previše traži, a ne može mu podariti dijete. Novi brak početak je kraja zabavljača kojemu će crna Amerika prirediti veličanstveni pogreb...

"Bojangles" je solidna televizijska biografska drama o slavnome steperu Billu "Bojanglesu" Robinsonu, čovjeku koji se, uz potporu snažne osobnosti svoje žene, među prvima suprotstavio rasnoj diskriminaciji u američkoj industriji zabave.

Režirao ju je Joseph Sargent, redatelj više igranih filmova (MacArthur), koji je ostao zapamćen kao autor popularnih TV serija Usamljena golubica i Streets of Laredo. Scenarij su prema Robinsonovim životopisima Jima Haskinsa i N. R. Mitganga napisali Robert Johnson i Richard Wesley. Riječ je o bogato produciranoj i solidno režiranoj priči koja istodobno zabavlja i podsjeća na mukotrpan put do današnjih standarda političke korektnosti. Sargent igrane prizore uspješno kombinira s dokumentarnim sekvencama, a objektivni, kronološki narativni tijek s izravnim obraćanjima gledatelju u kojima likovi komentiraju zbivanja.

Privlačnosti pridonose brojne izvrsno koreografirane plesne točke te vjerno rekonstruiranje vremenskoga tijeka. Treba li u ovoj kronici nešto izdvojiti, onda je to dojmljivi G. Hines (nama poznat iz nastupa u serijalu Will i Grace) koji se u svojoj prerano okončanoj karijeri kompletnoga umjetnika dokazao podjednako kao plesač (The Cotton Club), komičar (Renaissance Man), akcijski glumac (Running Scared), filmski redatelj (Bleeding Hearts) i televizijski showman (The Gregory Hines Show).


Komentari (0)

Foto