Lijepi moj sine (2001)

MY BEAUTIFUL SON (Originalni naziv)

komedija drama

Uspješni psihijatar saznavši da ima leukemiju doznaje da mu prava majka živi u Engleskoj

 
Režija: Paul Seed
Scenarij: Tim Kazurinsky
Uloge: Paul Reiser, Julie Walters, Olympia Dukakis, Amy Robbins, George Wendt

Filmografija

Komedija My Beautiful Son uistinu je u mnogim pogledima izniman film: iako je riječ o ozbiljnim temama (bolest, napuštanje djeteta) ni u jednom trenutku nije ni mračna ni mučna, a da pri tome ni u jednom dijelu ne prelazi ni u crnu komediju; pršti vedrinom, vitalnošću i zdravim duhom. U priči o čudnoj obitelji neprekidno se događaju čuda: majka koja sina nije vidjela 39 godina u nekoliko mu dana podari više nježnosti nego što ju je doživio cijelog života; u nemogućem trenutku doživjet će i prvu pravu ljubav; Frank će se napokon usprotiviti svojoj gruboj Mavis...

Dr. Jerry Lipman (P. Reiser) uspješan je psihijatar za pacijente više klase, dobrostojeći, zgodan i u svakom pogledu zadovoljan životom. No, u posljednje vrijeme često zaspi za vrijeme seansi s pacijentima, mršavi i osjeća umor. Kad ga prijatelj onkolog pregleda, Jerry dozna da ima leukemiju i da ga može spasiti samo transplantacija koštane srži. No, kako je jedinac, nema braće ni sestara, a čekanje na nepoznatog davatelja smanjuje mu izglede da preživi.
Kad ode k majci, hladnokrvnoj dami koja se ne rasipa emocijama, da joj kaže kako je bolestan, čeka ga novi šok: Esther Lipman (O. Dukakis) nije njegova biološka majka. Doznaje da mu prava majka živi u Velikoj Britaniji, u Liverpoolu i odlazi je pronaći. Pronalazi i nju i dvojicu braće, od kojih je jedan narkoman, a drugoga žena tuče... obitelj kakvu nije ni sanjao. Sheila (J. Walters), žena koja ga je rodila, nije ni nalik otmjenoj dami kakva je Esther, a mjesto gdje živi Jerry opisuje svom prijatelju Howardu kao "kartonsku kutiju na smetlištu".
Ipak, uz Sheilu, Franka i Dereka, Jerry će naći više topline nego u dotadašnjem životu, a uz privlačnu ženu osjetit će i najstrasniju ljubav...

S prividnom lakoćom, film se dotiče niza motiva, poput sraza britanske i američke kulture, klasnih razlika, birokratizma, obiteljskih veza i slično, ali u toj lakoći ima obilje energije i uvjerljivosti. Stoga nije iznenađenje da je film bio nominiran za nagradu BAFTA za scenarij, režiju i najbolji film, a istu je nagradu osvojila odlična Julie Walters za ulogu Sheile.


Komentari (2)

Foto