Talijanski za početnike (2000)

ITALIENSK FOR BEGYNDERE (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Isprepletene životne priče ljudi usamljenih srdaca u potrazi za romansama svojih života

 
Režija: Lone Scherfig
Scenarij: Lone Scherfig
Uloge: Anders W. Berthelsen, Anette Stovelbaek, Ann Eleonora Jorgensen, ...

Filmografija

Nekoliko usamljenih srdaca živi u neuglednom predgrađu Kopenhagena: mladi svećenik Andreas (A. W. Berthelsen), udovac, trenutno je zadužen da se brine za lokalnu crkvu, jer je bivši, suspendirani svećenik rastjerao župljane. Andreas živi u hotelu u kojemu upoznaje Jørgena (P. Gantzler), četrdesetogodišnjeg samca...

Jørgenov prijatelj Finn (L. Kaalund), temperamentni i društveni voditelj restorana, na rubu je da dobije otkaz, dok je njegova pomoćnica ljupka Talijanka Giulia (S. Indiro Jensen) čiji je san pronaći čovjeka svog života.

Olympia (A. Støvelbaek), nespretna zaposlenica u pekari, neprestano se svađa s vječito mrzovoljnim ocem, a njezina prijateljica Karen (A. E. Jørgensen), frizerka u obližnjem salonu, većinu slobodnog vremena provodi u bolnici, uz teško bolesnu majku. Putevi tih osoba se ukrste u crkvi, restoranu, hotelu, a osobito na tečaju talijanskog u večernjoj školi...

Redateljica Lone Scherfig nećakinja je poznatog danskog pisca Hansa Scherfiga. Njezine filmove hvali kritika zbog sjajne karakterizacije likova i njihovih dnosa. Film "Italiensk for begyndere" donio joj je slavu izvan granica domovine, naklonost kritičara i publike.

Film, snimljen po pravilima manifesta grupe Dogma 95, romantično je i pomalo kuriozitetno djelo za tu filmsku struju jer, iako snimljen po strogim pravilima Dogminog manifesta i tematski vrlo srodan, nudi romantičniji i vedriji pogled na ljudsku stvarnost, te se usredotočuje na misli, čežnje i ljubavne peripetije svojih likova. Film je osvojio nekoliko prestižnih nagrada na raznim filmskim festivalima, od kojih treba spomenuti nagradu FIPRESCI-ja i Srebrnog medvjeda za režiju na Berlinaleu.


Komentari (0)

Foto