Potraga za Buckom McHenryjem (2000)

FINDING BUCK MCHENRY (Originalni naziv)

obiteljski sport tinejdžerski

Grupa djece osniva novi bejzbol tim s domarom koji je navodno bio šampion crnačke lige

 
Režija: Charles Burnett
Scenarij: David Field, Alfred Slote
Uloge: Ossie Davies, Michael Schiffman, Duane McLaughlin, Ruby Dee, ...

Filmografija

Ovaj odličan film za cijelu obitelj, snimljen prema romanu Alfreda Slotea, osvojio je srebrnu nagradu za režiju na festivalu u Hustonu, cijeli dječji glumački ansabl osvojio je Young Artist Award, a Michael Schiffman posebno za glavnu ulogu. Ossie Davis za svoju je ulogu osvojio Daytime Emmy. U filmu nastupa i bivši igrač bejzbola, nekadašnja zvijezda Chicago Cubsa, Ernie Banks u liku Ollieja Johnsona.

U školu stiže nova učenica, Kim (M. Bowes). Ona je prethodnu školsku godinu igrala bejzbol u prvoj ligi, pa je sad žalosna što se morala preseliti u drugi grad i u drugu školu. Njezin tata, inače sportski novinar, pokušava nagovoriti trenera da primi Kim u ekipu ili da barem vidi kako igra, no trener kaže da ionako ima previše igrača. Predlaže g. Axelrodu (K. Jubinville) da osnuju još jedan tim.

Jedanaestogodišnji Jason Ross (M. Schiffman) sanja o tome kako će postati bejzbolski šampion, no njegov san ne prati i talent, bar tako misli njegov trener, koji ga, čim se počne govoriti o stvaranju nove ekipe, izbaci iz tima i predloži da se uključi u novi.

Aaron Henry (D. McLaughlin) dječak je koji je došao živjeti k djedu i baki, jer su mu roditelji stradali u automobilskoj nesreći. Utučen je i bezvoljan, iako njegovi djed i baka sve pokušavaju kako bi ga bar malo razvedrili. I Aaron je u svojoj staroj školi igrao bejzbol i bio vrstan bacač.

Njegov djed Henry radi kao školski podvornik. U slobodno vrijeme pokušava Aarona navesti da bar zajedno bacaju i hvataju lopte. U njegovim pokretima vidi se vještina kakva se ne viđa kod starih podvornika, o čemu se i Jason osvjedoči kad jednom slučajno naiđe na djeda i unuka kako bacaju lopte. Zato Jasonu sine odlična ideja: trener novog tima "odbačenih" može biti g. Henry (O. Davies). Našao je i sponzora, vlasnika trgovine bejzbolskom opremom. A ekipi se pridružila i Kim. Odmah na početku je jasno da je podvornik Henry izvrstan trener, jer je pod njegovim vodstvom čak i Jason postao odličan hvatač!

Ali to nije sve - na jednoj sličici staroj nekoliko desetaka godina Jason primijeti igrača sličnog imena kao g. Henry: Buck McHenry. A na poleđini sličice piše da je bio šampion crnačke lige i da je netragom nestao u bijegu pred zakonom...


Komentari (0)

Foto