Životinjska farma (1999)

ANIMAL FARM (Originalni naziv)

komedija drama obiteljski

Ekranizacija istoimene alegorijske priče G. Orwella iz 1945. o pobuni životinja na farmi

 
Režija: John Stephenson
Scenarij: George Orwell, Alan Janes
Uloge: Julia Ormond, Patrick Stewart, Kelsey Grammer, Paul Scofield, Ian Holm, ...

Filmografija

Životinjska farma jedna je od ekranizacija briljantne istoimene alegorijske priče Georgea Orwella koja je nastala 1945. godine, u vrijeme kad se Orwell, socijalist demokrat, kritički odnosio prema Staljinovoj diktaturi. Neprekidna uhićenja, cenzure i ukidanje mnogih sloboda smatrao je posljedicama staljinizma i komunizma, te je društvenu situaciju nakon Drugog svjetskog rata pretočio u priču o pobuni životinja.

Farmer Jones, po mišljenju svojih susjeda, ne vodi svoju farmu čvrstom rukom, pa mu se zato i dogodilo to što mu se dogodilo: životnje na farmi digle su pobunu, koja se pretvorila u pravu revoluciju. Prva žrtva revolucije bio je mudri Old Major, svinja. Prirodni nasljednici na mjestu vođe bile su druge dvije svinje, Snowball i Napoleon, najinteligentnije životnje na farmi.

Farmer Jones gubi farmu, ne može vratiti dugove i postaje beskućnik. Životinje slave - napokon je farma njihova. Imaju brojne zamisli i planove: naučit će čitati i pisati; raspravlja se o gradnji mlina - jest da je to težak posao, ali će im poslije uštedjeti vrijeme, radit će samo tri dana u tjednu... Donose svoj popis Zapovijedi koje sve životinje trebaju poštivati.

Sve što se događa pripovijeda nam kujica Jessie, koja uskoro treba na svijet donijeti štence. Upravo ona prva osjeti da nešto nije kako treba, i to zato što su joj štenci oduzeti čim su rođeni. Odvedeni su na obuku, rekao je Napoleon.
A zatim sve počinje sličiti na ljudsko društvo: Napoleon i Snowball bore se za prevlast; pobijedi Napoleon i otjera Snowball uz pomoć svojih vjernih slugu. Sada kao pravi vođa, Napoleon počinje živjeti u kući i spavati u krevetu, iako se to protivi Zapovijedima. Druge životinje grade mu spomenik.Uskoro životinje nauče govoriti ljudski jezik, a to je odlična prigoda da Napoleon počne trgovati s ljudima i tako zarađivati za sebe.

Ukratko, njihov je društveni poredak ovakav: svinje vladaju i ponašaju se kao ljudi, konji su poslušni i kukavice, ovce deklamiraju što se od njih očekuje, kokoši kokodaču i trčkaraju bez koristi, djeca, štenci, od malih su nogu odgajana da budu poslušni vojnici vođe, a kuja Jessie, poštena i vjerna svojim prijateljima, pokušat će popraviti stvar.

Film je osvojio nagradu Genesis kao najbolji film 1999. godine, nagradu na festivalu fantastike za najbolje efekte, nominiran je za Emmy za zvuk i montažu, te za nagradu Saturn kao najbolji film.


Komentari (0)

Foto