Mars napada! (1996)

MARS ATTACKS! (Originalni naziv)

komedija sf

Jack Nicholson kao američki predsjednik spreman je srdačno dočekati napadače iz svemira

 
Režija: Tim Burton
Scenarij: Len Brown, Woody Gelman
Uloge: Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito...

Filmografija

Sve je moguće kada se nezaustavljivi Tim Burton odluči Zemlju prepustiti na milost i nemilost razjarenim Marsovcima u ovoj suludoj znanstveno-fantastičnoj komediji! Američki predsjednik James Dale (Jack Nicholson) i njegova desna ruka Jerry Ross (Martin Short) otkriju kako flota letjelica s Marsa kruži oko Zemlje, ali nisu sigurni kako se postaviti, s obzirom da se čini kako svi obaviješteni imaju različite ideje.

Marsijanci su stupili u kontakt sa Zemljanima i najavljuju skori dolazak. Predsjednik James Dale (J. Nicholson), njegova supruga (G. Close) i kći (N. Portman) te mnogobrojni savjetnici pripremaju veličanstven doček uvjereni kako se radi o prijateljskom posjetu. U New Yorku događaje prati novinarka Natalie West (S. J. Parker) i njezin dečko Jason Stone (M. J. Fox), u Las Vegasu vlasnik kazina (J. Nicholson), njegova new-age supruga (A. Bening), pjevač Tom Jones, vulgarni kockar (D. De Vito) i bivši boksač (J. Brown) koji se nastoji pomiriti sa svojom ženom (P. Grier). U Kansasu mladić Richie (L. Haas) brine o svojoj baki (S. Sidney) i pažljivo prati događaje preko malog ekrana, ne sluteći da će upravo on i njegova baka odigrati ključnu ulogu u skorim događajima. Kad Marsovci napokon stignu, ispostavi se da uopće nemaju dobre namjere...

Baci li se i letimičan pogled na glumačku listu ove uzbudljive, razularene SF komedije redatelja Tima Burtona, teško je ostati hladan.

Imena Jacka Nicholsona, Piercea Brosnana, Glenn Close, Michaela J. Foxa, Natalie Portman ili Martina Shorta na jednom mjestu čine se kao popis ansambla panoramskih drama jednoga Roberta Altmana, ali je prava istina kako je sva ta slavna lica u jednom filmu okupio ništa manje slavni i cijenjeni Tim Burton ("Batman", "Bubimir", "Planet majmuna"), redatelj nesvakidašnjih ideja i mračnog svjetonazora, koji se, unatoč svemu, zna itekako dobro zabavljati. Upravo nam to pokazuje sjajni "Mars napada!", ogromna parodijska filmska kugla čijoj se lavini teško oduprijeti. Kao da bi to itko poželio!


Komentari (10)

Foto