Ludi dani (1977)

LUDI DANI (Originalni naziv)

drama

Siromašni i bogati gastarbajter iz Dalmatinske zagore klade se tko ima više novca

 
Režija: Nikola Babić
Scenarij: Nikola Babić
Uloge: Zvonko Lepetić, Ilija Ivezić, Spaso Papac, Perica Martinović, ...

Filmografija

Nakon vrlo uspješnih dokumentaraca (Vox populi, Šije, Bino, oko galebovo, Jači od mora...) Nikola Babić 1977. godine snima srednjometražni film Ludi dani koji potom pretvara u dugometražni igrani film o tada vrlo aktualnoj temi - radnicima na privremenom radu u inozemstvu, gastarbajterima. Radnja se događa u malom selu u Dalmatinskoj zagori iz kojeg zbog loše ekonomske situacije odlaze mladi ljudi na rad u Njemačku dok ih obitelji čekaju u domovini.

Praznici su. U malo zabito selo negdje u Dalmatinskoj zagori stižu kući na odmor gastarbajteri. Puni njemačkih maraka, sjede u lokalnoj kavani, piju, kartaju i razmeću se novcem. Najrazmetljiviji, Jure (Z. Lepetić), uzor je mlađima jer ga smatraju vrlo uspješnim s obzirom da ima veliku kuću, novi auto, traktor te se lijepo odijeva. Negdje iz prikrajka ih promatra Klempo (S. Papac), jedini gastarbajter kojeg selo smatra siromašnim i neuspješnim jer nije sagradio kuću, niti ima auto te je stoga česti izvor poruge. Iznerviran lošim kartama, Jure izvrijeđa Klempu rekavši mu da je jado i goljo na što Klempo predloži okladu u kojoj će se vidjeti tko ima više novca. Tko izgubi okladu mora onom drugom dati sve te se još i svući do gola i takav trčati kroz cijelo mjesto...
U ulozi gizdavog i bahatog bogatog Jure imamo priliku gledati izvrsnog Zvonka Lepetića koji je za ovu rolu nagrađen Srebrnom arenom na Pulskom festivalu, a Nikola Babić dobio je nagradu filmske kritike za režiju. Osim Lepetića, odličnu je ulogu ostvario Ilija Ivezić također u ulozi gastarbajtera, dok je Klempu glumio naturščik Spaso Papac. Prvi put se na filmu pojavila Perica Martinović u ulozi konobarice. Snimljen u autentičnom ambijentu, Ludi dani se u pojedinim sekvencama približavaju dokumentarističkom izričaju dok je dramaturška okosnica kritika taštine koju potiče mala sredina.

Komentari (3)

Foto