Gradska vijećnica (1996)

CITY HALL (Originalni naziv)

triler drama politički

Al Pacino u ulozi njujorškoga gradonačelnika čiji se ured nađe na udaru medija i javnosti

 
Režija: Harold Becker
Scenarij: Ken Lipper, Paul Schrader
Uloge: Al Pacino, John Cusack, Bridget Fonda, Danny Aiello, Martin Landau, ...

Filmografija

Iskusni redatelj Harold Becker i jedno od daleko najvećih glumačkih imena filmske povijesti - Al Pacino, dvojac su koji stoji iza velikog hita, dirljive drame "More ljubavi", za ulogu u kojoj je Pacino osvojio svog prvog Oscara. Taj se tandem opet udružio u ovom sjajnom spoju političke drame i kriminalističkog filma, koji bez imalo uljepšavanja pokazuje često sumorno i zastrašujuće naličje najodgovornijih političkih funkcija.

Legendarni oskarovac Al Pacino u ovoj izvrsnoj kriminalističkoj drami smještenoj u političko okružje nastupa u ulozi njujorškoga gradonačelnika čiji se ured nađe na udaru medija i javnosti nakon što pucnjava između policajaca i dilera slučajno usmrti nevino dijete.Jednog naizgled uobičajenog jutra, u lovu Odjela za narkotike grada New Yorka na jednog od važnijih dilera droge toga područja, od zalutalog metka strada maleni crni dječak. Idealistički gradonačelnik John Pappas (Al Pacino), prilično uspješan i obljubljen od većine građana, uspije smiriti strasti i izbjeći moguće rasne nerede, ali daljnja istraga njegovog pomoćnika Kevina Calhouna (John Cusack) zakomplicira situaciju.

Calhounu nije jasno kako je rečeni diler, inače sin moćnog mafijaša, uopće mogao biti na slobodi, nakon što mu je za zločin koji inače zahtijeva zatvorsku kaznu u trajanju od minimalno 10 godina izrečena ona uvjetna, od 5 godina. Pappasu i Calhounu posao neće olakšati ni Marybeth Corgan (Bridget Fonda), odvjetnica udovice ubijenog detektiva, koja istražuje uzroke neisplaćivanja zaslužene mirovine...

Detaljna razrađenost scenarija koji propituje vječna pitanja morala i odgovornosti nimalo ne čudi kada je jedan od autora legendarni Paul Schrader, među ostalim scenarist "Taksista", "Razjarenog bika" i "Posljednjeg Kristovog iskušenja", te redatelj sjajnih "Američkog žigola" ili "Affliction". Uz Pacina, izvrsnu glumačku ekipu ovog filma koji nikako ne smijete propustiti, upotpunjuju John Cusack, Bridget Fonda, Danny Aiello i slavni Martin Landau.


Komentari (1)

Foto