Igra sudbine (2003)

BRUSH WITH FATE (Originalni naziv)

drama

Mladi učitelj upoznaje ekscentričnu učiteljicu koja mu pripovjeda o sudbini stare slike

 
Režija: Brent Shields
Scenarij: Richard Russo, Susan Vreeland
Uloge: Glenn Close, Thomas Gibson, Kelly MacDonald, Thekla Reuten, ...

Filmografija

Ova odlična drama nastala je prema bestseleru Susan Vreeland Girl In Hyacinth Blue. Govori o povijesti jednog remek-djela koje je utjecalo na živote svih onih koji su ga posjedovali.

Mladi učitelj umjetnosti (T. Gibson) dolazi na novi posao u jednu privatnu školu gdje upoznaje ekscentričnu učiteljicu književnosti Corneliju Engelbrecht (G. Close). Ona ga odvodi svojoj kući gdje mu otkriva svoje skriveno blago, sliku koju je navodno 1670. naslikao poznati nizozemski slikar Johannes Vermeer. Da bi potvrdila autentičnost slike, Cornelia, koja je cijeli svoj život podredila istraživanju sudbine prelijepe slike, pripovijeda što je otkrila, priče o životima i sudbinama ljudi u čijem je vlasništvu slika bila kroz stoljeća i na čije je živote utjecala...

Redatelj prikazuje nekoliko zasebnih priča koje povezuje slika, vodeći nas sve dalje u prošlost. Uzbudljiva priča o slici koja je nastala iz ljubavi, prodana iz očaja, kupljena iz strasti i ukradena iz pohlepe. U filmu su za pohvalu i kostimi i scenografija, te povijesni prikaz Nizozemske kroz brojne razrađene detalje. Glumci su izvrsni, osobito G. Close (Fatalna privlačnost) kao ekscentrična profesorica, a u ulozi učitelja umjetnosti pojavljuje se T. Gibson, našoj publici poznat kao Greg iz humoristične serije Dharma i Greg. U jednoj od manjih uloga je i oskarovka E. Burstyn (Rekvijem za snove, Alice više ne stanuje ovdje).


Komentari (0)

Foto