Labirint (1986)

LABYRINTH (Originalni naziv)

avantura fantastika

Tinejdžerica mora proći labirint kako bi iz ruku kralja goblina izbavila malog brata

 
Režija: Jim Henson
Scenarij: Dennis Lee, Jim Henson
Uloge: David Bowie, Jennifer Connelly, Shari Weiser, Toby Froud, Shelley Thompson...

Filmografija

Jim Henson, tvorac popularnih lutkarsko-igranih TV serija Ulica Sesam i Muppet Showa, koje su svojom duhovitošću i originalnošću 70-ih i početkom 80-ih plijenile pažnju kako najmlađih tako i najstarijih, u suradnji s Lucas Filmom režirao je bajku Labyrinth. Iako snimljen 1986., jedan je od onih filmova koji, zahvaljujući svojoj posebnoj estetici, nikada ne padaju u zaborav.

Tinejdžerica Sarah (J. Connelly) zakasni kući te je roditelji koji se žure van blago ukore jer su računali da će čuvati malog brata Tobyja. Kada roditelji odu, Toby krene neprestano plakati. Ljuta i ne znajući kako da ga umiri, Sarah poželi da goblini uzmu brata, što se i dogodi. Ne vjerujući svojim očima da je dijete nestalo iz krevetića, Sarah odmah požali no kuću su već naselili goblini i goblinski kralj Jareth (D. Bowie) koji odvede Tobyja u svoj dvorac. Jareth će zadržati brata i pretvoriti ga u goblina ako Sarah ne uspije u roku od 13 sati proći kroz labirint koji vodi do Jarethovog dvorca. Odlučna da vrati brata Sarah krene u labirint gdje će susresti najčudnija bića i mnoštvo goblina...
Glavnu ulogu, ulogu kralja goblina, dodijelio je pop ikoni, svestrano talentiranom Davidu Bowieju koji je za Labyrinth napisao i glazbu, a u izboru su još bili Michael Jackson i Sting. U ulozi Sarah imamo priliku gledati vrlo mladu i lijepu J. Connelly koja je tada imala samo 14 godina. Priču su smislili Jim Henson i Dennis Lee dok je scenarij napisao montipajtonovac Terry Jones. S obzirom na imena nije ni čudo da je Labyrinth visokostilizirani film koji pripada krugu klasika.

Komentari (1)

Foto