Sedam godina u Tibetu (1997)

SEVEN YEARS IN TIBET (Originalni naziv)

drama avantura

Brad Pitt u ulozi alpinista koji završava u tibetanskom svetom gradu

 
Režija: Jean-Jacques Annaud
Scenarij: Heinrich Harrer, Becky Johnston
Uloge: Brad Pitt, David Thewlis, B.D. Wong, Mako, Danny Denzongpa

Filmografija

Koristeći kao svoje polazište autobiografske zapise pravog Heinricha Harrera, osvajač Oscara Jean-Jacques Annaud snimio je izrazito kontemplativan i fascinantan film, u kojemu je elemente avanturističkog filma, biografske drame i spiritualnog misterija spojio u originalno filmsko djelo.

Godine 1939., dok se njegova domovina priprema za skori Drugi svjetski rat, mladi planinar Heinrich Harrer (B. Pitt) u bijegu pred nacističkom ideologijom kreće na ekspediciju na vrh Nanga Prabat na Himalaji. Nakon što uspješno ostvari svoj cilj, Heinrich će zbog izbijanja rata kao neprijateljski državljanin s drugim članovima svoje ekspedicije dospjeti u britansko zarobljeništvo. Kad nakon više neuspješnih pokušaja napokon uspije pobjeći, Heinrich s kolegom i sunarodnjakom Peterom Aufschnaiterom (D. Thewlis) odluči krenuti na dugo putovanje u tada nezavisan i neutralan Tibet. Iako je u Tibetu zabranjen pristup svim strancima, Heinrich i Aufschnaiter uspiju ilegalno prijeći granicu i domoći se svetog grada Lhase. Tu će Heinrich ubrzo upoznati 14-godišnjeg Dalaj Lamu (J. J. Wangchuk), duhovnog i političkog vođu Tibeta kojeg izuzetno zanima život izvan njegove domovine.
Godine 1998. nominirana za Zlatni globus za najbolju izvornu glazbu, za koju je glasoviti peterostruki oskarovac John Williams (Ratovi zvijezda, Superman, Otimači izgubljenog kovčega) osvojio i nominaciju za nagradu Grammy, ambiciozna pustolovna biografska povijesna ratna drama francuskog redatelja Jeana-Jacquesa Annauda (Ime ruže, Neprijatelj pred vratima) uspjela je adaptacija biografske knjige austrijskog planinara Heinricha Harrera. Baš u vrijeme premijere filma otkriveno je da je Harrer tijekom 1930-ih godina bio fanatični nacist, pripadnik SS-a i Hitlerove tjelesne straže, što je u svojoj donekle kontroverznoj knjizi prešutio, a istu su taktiku odabrali i autori njezine ekranizacije, scenaristica Becky Johnston (Princ plime) i redatelj Annaud.
Riječ je o raskošno produciranom djelu realiziranom na vrhuncu trenda holivudskog interesa za Dalaj Lamu, Tibet i borbu za oslobođenje zemlje od kineskih vlasti, trend koji su obilježili filmovi "Mali Buda" Bernarda Bertoluccija i "Kundun" Martina Scorseseja. Annaudov film je sigurno i elegantno režirano ostvarenje koje imponira dojmljivom scenografskom, kostimografskom i ikonografskom rekonstrukcijom razdoblja, sugestivnim epskim zamahom, efektnom fotografijom redateljeva čestog suradnika Roberta Fraissea (Ronin, Hotel Ruanda), upravo za rad na njegovoj biografskoj romantičnoj drami "Ljubavnik" nominiranog za Oscara, te raspoloženim glumačkim izvedbama. U glavnoj ulozi nastupa B. Pitt (Sedam, Klub boraca), a njegovi su partneri odlični britanski karakterni glumac D. Thewlis (Harry Potter i zatočenik Azkabana, Dječak u prugastoj pidžami), BD Wong (serije "Oz", "Zakon i red: Odjel za žrtve") i japanski glumac Mako (Conan, Pearl Harbor).

Komentari (3)

Foto