Šaputanje anđela (2000)

A RUMOR OF ANGELS (Originalni naziv)

melodrama

Dječak se nakon majčine smrti zbližava i sprijatelji sa čudnom postarijom susjedom

 
Režija: Peter O'Fallon
Scenarij: James Eric, Jamie Horton, Peter O'Fallon
Uloge: Vanessa Redgrave, Ray Liotta, Catherine McCormack, George Coe, ...

Filmografija

James Neubauer (T. Morgan) nemirni je i znatiželjni dvanaestogodišnjak koji još uvijek ne može prihvatiti da mu je majka prije dvije godine poginula u prometnoj nesreći. Provodeći ljetne praznike u kući ujaka Charlieja (R. Livingston), James prigodom obilaska susjedstva upadne na imanje postarije čudakinje Maddy Bennett (V. Redgrave)...

Slučajno joj slomi ogradu i nerado joj pomogne popraviti, uvjeren da je ona sve samo ne osoba vrijedna povjerenja. Malo-pomalo njih se dvoje zbliže i sprijatelje na čuđenje Nathanovog oca (R. Liotta) i njegove nove supruge Mary (C. McCormack)...

Gubitak voljene osobe, osjetljivi trenuci odrastanja i netipično prijateljstvo u središtu su ovoga filma, koji je režirao Peter O'Fallon (serija Dr. House, Suicide Kings). Scenarij su prema knjizi Thy Son Liveth: Messages from a Soldier to his Mother Grace Duffie Boylan napisali redatelj, Jamie Horton i James Eric.

U početku komornog ugođaja film se prema raspletu pretvara u posvetu životu, odnosno neodustajanju od životnih radosti usprkos najtežim izazovima te redatelj vrlo dobro kombinira melankoliju, okrenutost svakodnevnim radostima i uvijek intrigantno pitanje međusobnog povjerenja. Okosnica je toga dojmljivo prijateljevanje dvoje i generacijski i temperamentom različitih osoba koje će povezati slične životne traume.

Vodeća odlika filma je izvrsna gluma: oskarovka V. Redgrave (Julia, Howards) sugestivno tumači ekscentričnu, a u biti osjećajnu i širokogrudnu Maddy te njezin mladi glumački partner T. Morgan (Patriot, Jurski park III) u ulozi osamljenog i senzibilnog Jamesa. Njima se pridružuju R. Liota (Dobri momci, Hannibal), zatim C. McCormack (Krojač Paname, Spy Game), R. Livingston (serija Seks i grad, miniserija Združena braća) te glumac i redatelj G. Cue (Kramer protiv Kramera, De Düva: The Dove). Realiziran na slikovitim lokacijama u Kanadi (Nova Škotska), film "Šaputanje anđela" prikazan je 2000. na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.


Komentari (0)

Foto