Španjolska umjetnost (2008)

ART OF SPAIN (Originalni naziv)

dokumentarni

Britanski povjesničar umjetnosti, Andrew Graham-Dixon otkriva umjetnička blaga Španjolske

 
Režija: Phil Cairney
Scenarij:
Uloge: Andrew Graham-Dixon

Filmografija

Stavimo španjolsku umjetnost na kartu svijeta. Španjolska prvi put dolazi na istaknuto mjesto zahvaljujući povjesničaru umjetnosti Andrewu Grahamu-Dixonu koji kreće na put kako bi otkrio nevjerojatna umjetnička blaga ove zemlje.

Znamo da su Italija i sjeverna Europa poznate po svojoj umjetnosti, no što je sa Španjolskom?

U ovoj zanimljivoj seriji Andrew putuje od juga do sjevera kako bi pokušao naučiti nešto više o povijesti umjetnosti u Španjolskoj, doživljavajući pritom svu dramu i raskoš španjolske kulture.

Andrew istražuje djela nekih najvažnijih europskih umjetnika od renesanse do modernizma, uključujući Goyu, Picassa, Dalíja, El Greca i Velázqeza. Potpuno se unio u španjolski život, od maurske umjetnosti i islamskog naslijeđa u Španjolskoj i Europi do flamenca - ne zaboravljajući na sva važna jela i pića. Putujući neutabanim stazama, pruža nam dublji uvid u kulturu kroz razgovore s ljudima koji svaki dan žive i rade s najvećim djelima španjolske umjetnosti i arhitekture.

Andrewovo putovanje Španjolskom vodi ga do ljepota Córdobe s Velikom džamijom (Mezquitom) poznatom diljem svijeta, do Granade i Alhambre. Nakon toga odlazi u Madrid, glavni grad koji je središte kulture i noćnog života, potom istražuje Extremaduru i Kraljevski samostan Santa María de Guadalupe s impresivnom zbirkom Zurbaránovih slika. Na kraju odlazi u Zaragozu i Goyinu rodnu kuću.

Putovanje koje započinje na samom južnom vrhu, Gibraltarskoj stijeni, i završava u Baskiji s primjerom moderne arhitekture, djelom arhitekta Calatrave, prikazuje bogatstvo ljepote koju Španjolska nudi, otkrivajuću pritom da je španjolska kultura bogata poput talijanske, no s posebnostima koje iznenađuju.


Komentari (0)

Foto