Udaja i predrasude (2004)

BRIDE AND PREJUDICE (Originalni naziv)

komedija drama mjuzikl

Adaptacija romana Jane Austen "Pride and Prejudice" na bolivudski način

 
Režija: Gurinder Chadha
Scenarij: Paul Mayeda Berges
Uloge: Arishwarya Rai, Martin Henderson, Namrata Shirotkar, Nadira Babbar, ...

Filmografija

Poznata priča romana Jane Austen o sestrama Bennett i njihovim ljubavima u ovom je filmu dobila svoju raspjevanu, rasplesanu, šaroliku, veselu i bajkovitu bolivudsku verziju. Film je vrlo zabavan, raskošne scenografije i kostima, s puno glazbe i plesa, te slikovitim likovima.

Sestre Bakshi - Jaya (N. Shirotkar), Lalita (A. Rai), Maya i Lakhi - nisu bogate, pa će njihovom ocu, g. Bakshiju, biti teško udati ih, no zato se u tom pothvatu iz petnih žila trudi njihova majka. Kad jednog dana na svadbenu svečanost stigne zgodni Balraj (N. Andrews), Indijac koji živi u Londonu, svim će se djevojkama za njim otimati pogled, no on će već prije prvog plesa vidjeti samo jednu među njima, najstariju sestru Bakshi, lijepu Jayu. S Balrajem je iz Londona došla i njegova sestra Kiran (I. Varma), te naoko neugodni i uobraženi g. Darcy (M. Henderson). Iako smrknut i nezainteresiran za indijske djevojke, Darcy zapaža drugu lijepu sestru Bakshi, Lalitu...

Film je režirala Gurinder Chadha, čiji je najnagrađivaniji film "Baš kao Beckham" (Bend it Like Beckham, 2002), koji je radila s istim scenaristom kao i ovaj film, Paulom Meyedom Bergesom. Gurinder Chadha rođena je 1960. godine u Nairobiju, a odrasla u Londonu. Karijeru je počela kao novinarka za radio BBC, zatim je režirala nekoliko dokumentarnih filmova za BBC, te surađivala s Britanskim filmskim institutom i Channel 4. Početkom devedesetih osnovala je vlastitu producentsku kuću i iskazala se kao darovita producentica i redatateljica. Režirala je 13 filmova, a osvojila petnaest nagrada.

I film "Udaja i predrasude" dobio je niz pohvala i bio nominiran za više nagrada, među ostalim za Golden Trailer kao najbolja ljubavna priča. Zvijezda filma, zelenooka ljepotica A. Rai, jedna je od najvećih zvijezda indijske filmske industrije i službeno jedna od najljepših glumica na svijetu. Kao studentica arhitekture osvojila je titulu Miss svijeta (1994) i postala miljenica Indije, a već 1997. osvojila je nagradu kao najbolja glumica debitantica. Glumački je dar potvrdila u četrdeset i četiri do danas snimljene filmske uloge, za koje je osvojila petnaest nagrada.


Komentari (1)

Foto