Maverick (1994)

MAVERICK (Originalni naziv)

komedija avantura vestern

Mel Gibson je kockar koji voli varati, a cilj mu je nastup na velikom pokeraškom turniru

 
Režija: Richard Donner
Scenarij: Roy Huggins, William Goldman
Uloge: Mel Gibson, Jodie Foster, James Garner, Graham Greene, Alfred Molina, ...

Filmografija

Scenarij za ovu izvrsnu, zabavnu i šarmantnu vestern-komediju napisao je William Goldman (Butch Cassidy and the Sundance Kid) prema originalnoj seriji autora Roya Hugginsa. Film je bio veliki hit, a bio je nominiran za Oscara za kameru (Vilmos Zsigmond) i kostime (April Ferry). I kao što kaže kritičar John Ebert - filmovi kao što je "Maverick" znak su da je comeback vesterna ipak moguć.

Maverick (M. Gibson) je kockar koji voli varati, ali bježi od sukoba. Cilj mu je nastupiti na velikom pokeraškom turniru koji počinje za nekoliko dana, ali mu za sudjelovanje nedostaje tri tisuće dolara. Udružuje se sa ženom kockaricom, lijepom, lukavom i pohlepnom Anabelle (J. Foster), kojoj ne smije do kraja vjerovati.

"Maverick" je krajem pedesetih i početkom šezdesetih bila vrlo popularna televizijska serija na ABC-u, s Jamesom Garnerom u ulozi Mavericka. Ta je uloga Garneru donijela veliku popularnost. Ulogu Mavericka prihvatio je i u igranom filmu iz 1978. godine, "The New Maverick". Šesnaest godina kasnije snimljena je ova Donnerova (Smrtonosno oružje I, II, III, IV) verzija priče o šarmantnom varalici, u kojoj je Garneru pripala uloga šerifa - koju je dio kritike isticao kao najbolju ulogu u filmu - dok je naslovnu ulogu izvrsno odigrao Mel Gibson.

Ulogu njegove protivnice i partnerice, opasne i zavodljive Anabelle tumači Jodie Foster. Čini se da je ključni začin u ovoj satiričnoj priči punoj duhovitih situacija i dosjetljivih dijaloga bila upravo Jodie Foster kao južnjačka ljepotica koja "dobro karta i dobro ljubi".


Komentari (0)

Foto