Obala komaraca (1986)

THE MOSQUITO COAST (Originalni naziv)

triler drama avantura

Želeći ostvariti svoje utopijske vizije ekscentrični izumitelj seli sa obitelji u prašumu

 
Režija: Peter Weir
Scenarij: Paul Schrader, Paul Theroux
Uloge: Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix, Andre Gregory, Martha Plimpton...

Filmografija

Ekscentrični izumitelj prodaje kuću i seli sa svojom obitelji u Srednju Ameriku kako bi sagradio tvornicu usred džungle i na tim temeljima osnovao bolju civilizaciju od one koju je ostavio za sobom. Njegovoj opsesiji na putu stoje samo nesuglasice s obitelji, lokalni svećenik i priroda. Započevši svoju avanturu Allie Fox će početi svoj put u pomračenje uma i gubitak svega što je stekao.

Allie Fox (H. Ford) živi sa svojom obitelji na imanju u Sjedinjenim Državama, na kojemu većinu vremena provodi smišljajući razne izume, s namjerom da promijeni svijet. Ogorčen neinventivnošću i nerazumijevanjem svoje okoline, jednoga dana odluči prodati kuću i zajedno s obitelji se odseliti u prašumu Srednje Amerike. Iako ga neki odgovaraju, on ne odustaje, budući da si je zacrtao da će svojim izumom u ovome dijelu svijeta stvoriti super-sposobnu civilizaciju koja će vladati čitavim svijetom. Tako on izgradi divovski frižider te počne tamošnjim urođenicima dijeliti led, koji ovi nikad u životu nisu vidjeli. Iako sve sluti da bi Allie mogao ovdje ostvariti svoje snove, uskoro se dogode problemi...

"Obala komaraca" intrigantan je i pomalo bizaran film poznatoga australskoga redatelja Petera Weira (Piknik na Hanging Rocku, Svjedok), koji je često u svojim filmovima propitivao bizarnosti života, pitanja iracionalnoga te mogućnosti alternativnoga življenja, bilo unutar primitivnih zajednica, bilo s netipičnim pojedincima. Utemeljena na romanu Paula Therouxa, neobična je to priča o znanstveniku čija fiksacija na originalni izum preraste u ideju o promijeni svijeta, u kojemu bi sve bilo bolje i savršenije. Ne bi li ta ideja bila provedivija, naslovni lik, baš poput Herzogovog Aguirrea, odabire netaknutu prašumu Srednje Amerike, u kojoj će, nakon početnih uspjeha, ubrzo sve poći po zlu. Iako film nije naišao na veliki uspjeh ni od stane kritike ni od strane publike, svejedno se radi o originalnom, dojmljivom djelu koje se osvrće na bijedu američkoga konzumerizma i nemaštovitosti, a pruža i ideju o mogućnosti traženja novoga i možda uspješnijega svijeta unutar egzotike prikazanog prostora. U glavnim ulogama nastupaju slavni glumci Harrison Ford, Helen Mirren i River Phoenix.


Komentari (1)

Foto