Otok s blagom (1990)

TREASURE ISLAND (Originalni naziv)

avantura

Dječak se pridružuje šarolikoj posadi broda u uzbudljivoj potrazi za skrivenim blagom

 
Režija: Fraser C. Heston
Scenarij: Fraser C. Heston, Robert Louisa Stevenson
Uloge: Charlton Heston, Christian Bale, Oliver Reed, Julian Glover, ...

Filmografija

Prema romanu Treasure Island, Roberta Louisa Stevensona (1850 - 1894), snimljeno je četrdesetak filmova. Literarna mašta R. L. Stevensona pokazala se kao izvor nadahnuća za mnoge filmske autore, pa je gotovo cijeli njegov književni opus, romani i kratke priče, bio predložak za filmske scenarije, a najpoznatiji je svakako roman Strange Case of Dr. Jekyll i Mr. Hyde.

Jednog dana u krčmu koju vode gospođa Hawkins (I. Blair) i njezin sin Jim (C. Bale) upada stari morski vuk, kapetan Billy Bones (O. Reed). Njemu su za petama gusari koje predvodi Slijepi Pew (C. Lee), jer se žele dočepati mape sa skrivenim blagom, koje je na pustom otoku zakopao gusarski kapetan Flynn. Kad Billy Bones umre, Jim među njegovim stvarima nađe mapu s blagom i pokaže je gradskom sucu dr. Liveseyu (J. Glover). Dr. Livesey odluči organizirati potragu za blagom, te isplovljavaju brodom Hispaniola, s kapetanom Smolletom (C. Wood). Smollet ima poteškoća u skupljanju posade, pa primi starog morskog vuka, jednonogog Long Johna Silvera (C. Heston), a Silver će dovesti svoje mornare: svi su oni gusari i razbojnici, pijanice i lopovi. Kad doplove do otoka s blagom, dođe do krvavog sukoba s pobunjenom i odmetnutom posadom gusara i razbojnika. No, otok nije posve pust, na njemu je jedan preživjeli član gusarskog broda čije je blago skriveno na otoku. Samo gusar Merry (P. Postlethwaite) zna gdje je blago - puna spilja blaga...

Film "Otok s blagom" režirao je Fraser Clarke Heston (The Crucifier of Blood, Needful Things, Alaska), kazališni i filmski redatelj, sin Charltona Hestona, a u izvrsnoj glumačkoj ekipi, uz C. Hestona, ističe se u kratkoj, ali maestralnoj ulozi O. Reed. Također je vrlo zanimljivo vidjeti mladog i darovitog C. Balea, koji će tek kasnije postati poznati odrasli glumac.


Komentari (2)

Foto