Christine (1983)

CHRISTINE (Originalni naziv)

triler horror drama

Povučenom tinejdžeru život se počinje mijenjati kada kupi zlom opsjednuti automobil

 
Režija: John Carpenter
Scenarij: Stephen King, Bill Phillips
Uloge: Ketih Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul, Harry Dean Stanton

Filmografija

Iako nerijetko reklamiran kao film strave, "Christine" je zapravo vrlo osebujna tinejdžerska drama o odrastanju koja plijeni pozornost napetom pričom, sjajnom glumom i poslovično minucioznom Carpenterovom režijom, a vrijedi istaknuti i sjajan soundtrack, u kojem će uživati svi glazbeni nostalgičari.

Detroit, 1950-ih godina. Još tijekom proizvodnje jedan model automobila Plymouth donosi ljudima nesreću, pa jednom radniku ozlijedi ruku, dok drugi umre nakon što je na sjedalo bacio opušak cigarete. Dvadesetak godina poslije taj isti, gotovo uništeni automobil pokraj ceste primijeti tinejdžer Arnie Cunningham (K. Gordon). Arnie je povučeni mladić kojeg od zlostavljanja školskih kolega spašava najbolji prijatelj Dennis (J. Stockwell). Dennis odmah primijeti da je nešto čudno s automobilom koji se svidio Arnieju, no unatoč njegovim sumnjama i protivljenju roditelja Arnie kupuje Plymouth od brata pokojnog vlasnika, koji ga je nazvao "Christine". Nakon kupnje Arnie postaje opsjednut automobilom i sve se manje druži s Dennisom. Jednoga dana, igrajući američki nogomet, Dennis primijeti kako je Arnie uspio osvojiti najljepšu curu na školi, Leigh (A. Paul), te od iznenađenja zastane u igri i teško se ozlijedi. Dok se on oporavlja, Arnie pokušava izgubiti nevinost s Leigh u svom automobilu, no djevojka ne pristaje na spolni odnos, osjećajući strah od "Christine"...

Triler-horor "Christine" kultnog američkog redatelja Johna Carpentera (Noć vještica, Napad na policijsku stanicu broj 13, Stvor), snimljen je prema glasovitom romanu najpoznatijeg suvremenog pisca strave Stephena Kinga. U doba premijere Carpenterov film naišao je na podvojene kritike, no kao i većini ostalih Carpenterovih ostvarenja iz 1980-ih godina (primjerice grubo podcijenjenog remek-djela "Oni žive", koji je Slavoj Žižek učinio predmetom brojnih kulturoloških rasprava), reputacija mu je s vremenom značajno porasla.


Komentari (1)

Foto