Goli u sedlu, Razjareni bikovi (2003)

EASY RIDERS (Originalni naziv)

dokumentarni povijesni

Priča Kennetha Bowsera o novoj generaciji američkih filmaša Novog Hollywooda

 
Režija: Kenneth Bowser
Scenarij: Kenneth Bowser, Peter Biskind
Uloge: Dede Allen, Peter Bart, Tony Bill, Karen Black, Micky Dolenz, ...

Filmografija

Ovaj dugometražni dokumentarni film Kennetha Bowsera govori o novoj generaciji meričkih filmaša - mladih, školovanih i punih poleta - koji su nadahnuće pronalazili ne isključivo u matičnoj, nego i u francuskoj, talijanskoj i japanskoj kinematografiji...

Klasični se Hollywood primaknuo svom završetku sredinom 1960-ih nakon što je postalo jasno da (pre)skupi projekti poput zlosretne Kleopatre mogu dovesti samo do financijskog kraha. Nekako u isto vrijeme stasala je nova generacija američkih filmaša - mladih, školovanih i punih poleta - koji su nadahnuće pronalazili ne isključivo u matičnoj, nego i u francuskoj, talijanskoj i japanskoj kinematografiji. Na njih su osobito utjecali François Truffaut, Jean-Luc Godard i ostali predstavnici francuskog novog vala koji su ih usmjerili prema sličnom izričaju u vlastitom filmskom stvaralaštvu. Odlike su to stvaralaštva realistični prosede, istančana profilacija, propitivanje društvenog morala i politike, seksualne slobode.

Jedan od prvih filmova Novog Hollywooda bila je kriminalistička drama "Bonnie i Clyde" (1967) u režiji Arthura Penna za koju su scenarij napisali dotadašnji novinari David Newman i Robert Benton. Žestoka priča o gangsterskom paru koji pljačka, voli i ubija postala je hit i ohrabrenje Pennovim kolegama da krenu njegovim stopama. Još je znakovitiji uspjeh filmova "Goli u sedlu" Dennisa Hoppera i "Gradski kauboj" Johna Schlensigera, oba snimljena 1969., koji su navijestili da će sljedeće desetljeće u potpunosti pripasti novim autorima i novima idejama. O tim autorima govori ovaj dugometražni igrani koji je realizirao Kenneth Bowser.

Dvaput nominiran za Emmy (American Masters: John Ford/John Wayne: The Filmmaker and the Legend, Live from New York: The First Five Years of Saturday Night Live) i vrsni poznavatelj američke kinematografije o čijim je ključnim ličnostima snimio hvaljene dokumentarce, Bowser je u svom filmu prilagodio istoimenu knjigu Petera Biskinda nastojeći dati što sveobuhvatiji i atraktivniji prikaz Novog Hollywooda. Zanimljivo je da je iste godine snimljen dokumentarac o istoj temi "A Decade Under the Influence" Teda Demmeja i Richarda LaGraveneseja, pri čemu su se analitičari složili da je Bowserov film prilagođeniji široj publici, upravo zahvaljujući pitkom pripovjedačkom stilu i spretnom fokusiranju na redatelje, scenariste, glumice, glumce, snimatelje, scenografe i producente.

Čut ćemo među ostalim: Arthura Penna, Petera Bogdanovicha, Dennisa Hoppera, Paula Schradera i Roberta De Nira, Petera Fondu, Richarda Dreyfusa, Ellen Burstyn, Cybill Shepherd, Johna Miliusa, Krisa Kristoffersona. Kao ilustracija nižu se kadrovi iz najslavnijih filmova ovog razdoblja. Narator je glumac William H. Macy (Fargo, Divljaci na kotačima), a zanimljivo je da neki redatelji, nezaobilazni kad je u pitanju ova tema, nisu dali izjave za Bowserov film (Robert Altman, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas i William Friedkin).


Komentari (0)

Foto