Moby Dick (2011)

Moby Dick (Originalni naziv)

Na putu osvete, mržnje i samouništenja, sudbina ga čeka na dnu oceana

 
Režija: Mike Barker
Scenarij: Nigel Williams
Uloge: William Hurt, Ethan Hawke, Charlie Cox, Eddie Marsan, Gillian Anderson

Filmografija

Ova bezvremenska priča o borbi čovjeka i prirode napisana je 1851. godine i do danas ekranizirana mnogo puta te, iako će verzija Johna Houstona iz 1956. s Gregory Peckom u glavnoj ulozi zauvijek ostati najpoznatija filmska adaptacija, ovako spektakularna ekranizacija nikada prije nije snimljena.

Nantucket je glavni grad kitolovaca na istoimenom malom otoku, na istočnoj obali SAD-a. Mornari, trgovci, lovci harpunom - jedni žele zaraditi nešto novca radeći u gradu ili na brodu, dok se drugi nadaju nezaboravnoj pustolovini. Jedan od njih je i Ishmael (Charlie Cox), u potrazi za kitolovcem koji će ga odvesti na otvoreno more. Uskoro, zajedno s dječakom Pipom (Daniel Gordon) i polinezijskim lovcem s harpunom Queequegom (Raol Trujillo), Ishmael se prijavi kao član posade kitolovca "Pequod".
Kapetan broda je karizmatični Ahab (William Hurt), iskusni pomorac koji je prije nekoliko godina na moru u borbi s velikim bijelim kitom izgubio nogu. Od tada Ahab živi samo za osvetu, a nitko ne vidi u kolikoj je mjeri njom opsjednut. Niti njegova supruga Elizabeth (Gillian Anderson) niti posada ne mogu pretpostaviti da je osveta postala smisao njegova života. Jedino Starbuck (Ethan Hawke), prvi časnik "Pequoda", shvaća da ovaj lov na kitove neće biti samo još jedno obično putovanje i rutinski obavljen posao koji će svima donijeti zaradu.
Jednom na pučini, kapetan Ahab svojoj posadi konačno objašnjava krajnji cilj lova - smrt Mobyja Dicka. I dok je Ishmael fasciniran kapetanovom osobnošću, snagom volje i odlučnošću, Queequeg ima mračne slutnje, a Starbuck upozorava na slijepu mržnju i osvetoljubljivost kapetana Ahaba, koji manipulira posadom i odvodi je u smrt na otvorenom moru. Na dugom i mučnom putovanju preko Atlantika, koji vodi kitolovca uz Rt dobre nade preko južnog Kineskog mora, posada je izložena žeđi, gladi, bolesti i strahovima.
No bez obzira na posljedice, Ahab neumorno motivira svoje ljude na lov za ultimativnu nagradu - Mobyja Dicka te ih zajedno sa sobom vodi u propast. Kada se susretnu s lovinom, moreplovci će shvatiti svu snagu i moć legendarnog bijelog kita. No njihov prvi susret sa Ahabovim zakletim neprijateljem bio je samo početak apokaliptičke borbe, koja stapa sudbine kapetana i Mobyja Dicka.

Komentari (0)

Foto