Ljubav Astreje i Celadona (2007)

LES AMOURS D'ASTREE ET DE CELADON (Originalni naziv)

drama romantika

Bajkovita priča o zabranjenjoj ljubavi između mladog pastira i mlade pastirice

 
Režija: Eric Rohmer
Scenarij: Eric Rohmer, Honoré d'Urfé
Uloge: Andy Gillet, Stéphanie Crayencour, Cécile Cassel, Véronique Reymond, ...

Filmografija

Pastir Céladon i pastirica Astrée ujedinjeni su u iskrenoj ljubavi. Međutim, vođena ljubomorom, Astrée naređuje Céladonu da se udalji od nje. Céladon u očaju skače u nabujalu rijeku. Astrée misli da je mrtav, ne znajući da su ga od dodira smrti tajno spasile nimfe. Lud od ljubavi i očaja, zaveden nimfama, okružen rivalima i prinuđen oblačiti se kao žena ne bi li prišao svojoj voljenoj, Céladon mora natjerati Astrée da ga prepozna bez razotkrivanja i ponovo joj uliti povjerenje u iskrenost svojih osjećaja.

Nepoznato mjesto u Galiji 5. stoljeće poslije Krista. Prelijepi mladić Céladon (A. Gillet) dolazi iz plemenite obitelji, odličan je lovac i vrijeme provodi u divnoj, netaknutoj priroda svojega kraja. Zaljubljen je u lijepu pastiricu Astreju (S. Crayencour) te zbog svoje ljubavi nastoji provoditi što više vremena kao pastir, nježno je zavodeći. Međutim, iznenada iskrsne prijetnja koja dovede u pitanje njihovu sreću, a dvoje mladih ljubavnika primorano je proći kroz teške kušnje ne bi li na kraju zaslužili da ostanu zajedno...

Ljubav Astreje i Celadona posljednji je snimljeni film slavnoga francuskog redatelja Erica Rohmera (najpoznatijega po vrsnim psihološkim dramama Moja noć kod gđice Maud, Pauline na plaži i Zimska priča). Nastao kao adaptacija pastoralnog romana književnika Honoréa d'Urféa, film je vjerna rekonstrukcija romana koji prikazuje ljubav iz pastirskog života, zajedno sa svom svojom nevinošću, dobrotom i neodređenim povijesnim kontekstom. Za razliku od romana, koji pripada 5. stoljeću francuske, no pomalo mitske Galije, redatelj je svoj film smjestio u piščevo vrijeme, francusko 17. stoljeće. S odlično pogođenim ambijentom, likovima tipičnim za pastorale i ljupkom ljubavnom pričicom, film je uspjelo djelo koje zrači otmjenošću stila, zavodljivim snimkama i nadasve kulturnim sadržajem. Film Ljubav Astreje i Celadona bio je nominiran za Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu.


Komentari (0)

Foto