Zatvorenik (1955)

THE PRISONER (Originalni naziv)

drama

Komunistički režim montira sudski proces kako bi diskreditirao popularnog kardinala

 
Režija: Peter Glenville
Scenarij: Bridget Boland
Uloge: Alec Guiness, Jack Hawkins, Wilfrid Lawson, Kenneth Griffith, ...

Filmografija

"Zatvorenik" je priča o montiranom sudskom procesu kardinalu u jednoj neimenovanoj istočnoeuropskog državi, nakon 2. svjetskog rata. Brojne su podudarnosti između ovoga filma i slučaja kardinala Alojzija Stepinca, a vrijedi spomenuti i određenu fizičku sličnosti između Guinessa i Stepinca, koja će film dodatno učiniti bliskim svim poznavateljima Stepinčeve sudbine.

U jednoj neimenovanoj komunističkoj državi u istočnoj Europi, vlasti strpaju u zatvor kardinala (A. Guiness), optuživši ga za izdaju. Kako je kardinal izuzetno popularan u javnosti, vlasti ga zapravo žele diskreditirati, bojeći se njegova utjecaja na narod. Želeći od kardinala iznuditi lažno priznanje, posao ispitivanja preuzima moćni isljednik (J. Hawking), koji je inače s kardinalom surađivao tijekom rata u borbi protiv nacista. Kardinal je ubrzo izložen strašnom pritisku i mukama...

Britanska drama "Zatvorenik" bit će našoj publici itekako zanimljiva: riječ je o hrvatskoj premijeri ovoga za nas donedavno posve nepoznatog filma čija priča nevjerojatno nalikuje sudbini našega kardinala Alojzija Stepinca.

Inače, riječ je o vrlo dobrom filmu u kojem su, pored legendarnog Guinessa (Ratovi zvijezda, nagrađen Oscarom za glavnu ulogu u filmu Most na rijeci Kwai), odlične uloge zabilježili i svi drugi glumci, ponajprije J. Hawkins (Lawrence od Arabije, Zulu, Most na rijeci Kwai, Ben Hur). Zanimljivo, u doba prikazivanja, 'Zatvorenik' je pobudio brojne kontroverze, da bi s vremenom postao nezasluženo zaboravljen, ne dočekavši nikada hrvatsku premijeru.


Komentari (0)

Foto