Cooper Canyon (1950)

COPPER CANYON (Originalni naziv)

vestern

Skupina teroriziranih južnjaka traži pomoć od bivšeg pukovnika koji nastupa u cirkusu

 
Režija: John Farrow
Scenarij: Jonathan Latimer, Richard English
Uloge: Ray Milland, Hedy Lammar, Macdonald Carey, Harry Carey Jr., Mona Freeman

Filmografija

Udarni adut klasičnog vesterna napete priče "Copper Canyon" su glavni glumci - karizmatični R. Milland, poznat iz niza klasika (Nazovi M radi umorstva, Ljubavna priča), a nagrađen je Oscarom za ulogu alkoholičara u remek-djelu Billyja Wildera "Izgubljeni vikend"; i Millandova prelijepa partnerica, legendarna H. Lammar (Samson i Dalila, Ekstaza).

Nakon Američkog građanskog rata skupina bivših vojnika poražene vojske "Juga" nastoji živjeti normalnim i poštenim načinom života, u malom gradu Copper Townu. Nažalost, to im ne dopušta grupa opasnih razbojnika među kojima su šerif i njegovi pomoćnici, posebice zloglasni šerifov zamjenik Lane Travis (M. Carey), kojima zapravo upravlja lijepa i opasna Lisa Roselle (H. Lammar). Južnjaci potajno pozivaju u pomoć Johnnyja Cartera (R. Milland) koji nastupa u cirkusu, vjerujući kako je on zapravo njihov nekadašnji ratni zapovjednik, pukovnik Desmond. Carter ih odbije, skriva pravi identitet, jer je za njim raspisana tjeralica. Međutim, stiže u Copper Town sa cirkusom, te odmah baci oko na prelijepu Lane...

Riječ je o izvrsnom vesternu napete priče, sjajne atmosfere i zanimljivih likova za što je ponajviše zaslužan njegov redatelj John Farrow, nedovoljno cijenjeni američki redatelj australskog podrijetla, koji osim "Copper Canyona" potpisuje nekoliko antologijskih žanrovskih filmova kao što su sjajni noir krimić "His Kind of Woman" i antologijski vestern "Hondo". Farrow je bio suprug glasovite glumice Maureen O'Sullivan, a jedno od njihove brojne djece je također slavna glumica Mia Farrow.


Komentari (3)

Foto