Hrana, d.d. (2008)

Food, Inc. (Originalni naziv)

dokumentarni

Otkrijte pravu istinu o američkoj prehrambenoj industriji

 
Režija: Robert Kenner
Scenarij:
Uloge: Michael Pollan, Eric Schlosser, Richard Lobb

Filmografija

Koliko zaista znamo o hrani koju kupujemo u lokalnim supermarketima i poslužujemo našim obiteljima? Robert Kenner podiže veo s američke prehrambene industrije razotkrivajući podatke koji se skrivaju od prosječnog konzumenta, uz pristanak vladinih agencija

Opskrbu hranom kontrolira šačica korporacija kojima je često na prvome mjestu profit, a ne zdravlje konzumenata, zarada poljoprivrednika, sigurnost radnika i naš okoliš. Imamo tustije piliće, savršen svinjski odrezak, sojine klice otporne na sredstva za uništavanje korova, čak i rajčice koje ne trunu, ali i nove vrste štetne bakterije E.coli kojom se na godinu zarazi 73.000 Amerikanaca. Pretilost je posebno raširena među djecom, dok je među odraslima zavladala epidemija dijabetesa.

Uz razgovore sa stručnjacima poput Erica Schlossera („Fast food nacija“), Michaela Pollana („Svejedova dilema“, „U obranu hrane: jedan jedački manifest“) i naprednim poduzetnicima poput Garyja Hirshberga iz Stonyfielda i Joela Salatina iz „Poyfce Farms“, „Hrana, d.d.“ otkriva iznenađujuću i često šokantnu istinu o tome što jedemo, kako se ta hrana proizvodi i kamo sve to vodi.


Komentari (1)

Foto