Živjeti slobodno (1966)

BORN FREE (Originalni naziv)

drama obiteljski avantura

Dirljiva priča o bračnom paru koji mladu lavicu mora pripremiti za život u divljini

 
Režija: James Hill
Scenarij: Lester Cole, Joy Adamson
Uloge: Virginia McKenna, Bill Travers, Geoffrey Keen, Peter Lukoye, Omar Chambati...

Filmografija

Snimljena u prekrasnim pejzažima Kenije, dirljiva priča o ljubavi čovjeka i lava ovjekovječena je brojnim nagradama između ostalog i Oscarom za filmsku glazbu (John Barry) i pjesmu (John Barry i Don Black). Priču priča u prvom licu sama Joy Adamson te opisuje odrastanje lavića, posebno lavice Else te sav trud i brigu kako bi ju ponovno prilagodili životu u divljini.

Film je snimljen prema istinitoj priči, bestseleru Joy Adamson.
Joy Adamson i njezin muž George Adamson borave u Keniji, u blizini domorodačkog sela. Jednoga dana George ubije lava koji ga je napao, a potom i lavicu koja nasrne te tako 3 lavića ostanu bez roditelja. Joy i George preuzmu brigu o mladuncima među kojima se svojom sitnijom građom i nevjerojatnom znatiželjom ističe lavica Elsa. Kada mladunci porastu, bračni par ih odluči otpremiti u zoološki vrt jer u divljini, ovako relativno pitomi i bez vještina lova i samoobrane, nemaju velike šanse opstati. Međutim, Joy se ne može rastati od Else te odluče zadržati lavicu do daljnjega. Pitoma i mazna Elsa je poput kućnog ljubimca no ipak kada se Elsa poigra sa stadom slonova te ih natjera u stampedo koji sruši domorodačko selo, Joy i George primorani su odreći se Else. Zoološki vrt ne dolazi u obzir, što znači da pitomu lavicu moraju učiti opstanku u divljini što nije ni malo lak zadatak kako za bračni par tako i za mladu lavicu...

Kadrovi kenijskog krajolika, izvrsna gluma Virginie McKenne i mlade dresirane lavice zasigurno će plijeniti pažnju kako onih najmlađih tako i starijih.


Komentari (0)

Foto